hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kilátásban a gabonabomba
Aszálykárok a mezőgazdaságban

A vízügy rányomta a bélyegét az év eddigi részére. Az évszázados árvíz után itt az aszály. Nem csak az agráriumra, de a fogyasztóra nézve is beláthatatlan következményekkel járna, ha a nyár további részében is folytatódna a mostani kánikula. A gabonaféléket ért kár visszafordíthatatlan, az sem segítene, ha holnaptól csapadékosra fordulna az időjárás: az idén a tavalyi terméshez képest 40 százalékkal kevesebb terem gabonából, és az is gyenge minőség? lesz. Az árutőzsdén jelentősen emelkedtek a gabonaárak, s anynyi bizonyos, hogy áremelkedésre kell számítani ősszel. A kukoricának még van esélye, ha kedvezőbbre fordul az időjárás. Ha nem, akkor komoly veszteség várható, s ez a takarmányon keresztül átgyűrűzik az állattartásra, így a legrosszabb esetben jövőre a hús ára elérheti a nyugat-európai szintet. Hasonló gondok jelentkeznek a napraforgóval kapcsolatban is. Az aszály egyfajta kontraszelekciót vált ki a gazdák körében. Azok az őstermelők, akiknek nincs elegendő tőkéjük, s hitelből fedezik a költségeiket, a rossz termés miatt veszteségre számíthatnak, s ezért sokuknak ki kell szállniuk a mezőgazdasági termelésből. Ez a kényszer – tekintettel arra, hogy egyes régiókban ez az egyetlen megélhetési forrás – tömegeket juttathat megélhetési nehézségekbe. Azok viszont, akiknek volt pénzük minőségi vetőmagot és műtrágyát vásárolni, valamint kellő mennyiségben locsolni, nyertesei az aszálynak, mivel extra profitra számíthatnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!