hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megcsonkított kamarák

1999. 12. 11.
A kormány úgy döntött, hogy a gazdasági kamarákról szóló törvény megváltoztatása során azokat a módosító indítványokat támogatja, amelyek fenntartanák a kamarák köztestületi jellegét, de megszüntetnék a kötelező tagságot, valamint máshová helyeznék a kamarák által ellátott közigazgatási feladatokat. Mint ismeretes, az ipari-kereskedelmi és kézműves kamarák – mint a vállalkozások testületei – adják ki jelenleg az egyéni vállalkozói igazolványokat, idegenvezetői igazolványokat, taxis engedélyeket, utazásszervezési engedélyeket, ezek sorolják osztályokba a szállás-, vendéglátóhelyeket, és ellenőrzik az ezekkel kapcsolatos előírások betartását. Szintén a köztestületi jelleg? kamarák feladata a vállalkozások érdekeinek általános, minden szakmát felölelő képviselete a kormánnyal szemben. A kormány jelenlegi döntése egy újabb változat felvetését jelenti a már egy éve húzódó, parázs vitákat, sőt a kormánypártok közötti megosztottságot is eredményező vitában. Az ősszel eredetileg benyújtott törvényjavaslat a kötelező tagság eltörlése mellett még meghagyta volna a kamaráknál a jelentős költséggel kiépített számítógépes hálózat útján ellátott közigazgatási feladatokat, de koncepcióját nemcsak az ellenzék, hanem az MDF és a Kereszténydemokrata Szövetség részéről is heves támadás érte. A bírálók a régi, kötelező tagságon alapuló rendszer kisebb reformját tartanák csak szükségesnek. A támadásokra válaszul a jelenlegi kormányindítvány az egyik legfontosabb tevékenységüktől is megfosztaná a kamarákat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!