hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pangás a parketteken
Heti tőzsdejelentés 1999.08.27. 09.02.

1999. 09. 04.
A pesszimizmus volt az uralkodó trend a héten mind az európai, mind az amerikai tőzsdéken. Az amerikai kamatemelés, ha kicsit megkésve is, mégis érezteti hatását, folytatódnak a további kamatemelési aggodalmak, a 30 éves államkötvény kamata újra 6,1 százalék fölé emelkedett, az irányadó amerikai index lapzártánkig közel öt százalékot veszített az előző heti záráshoz képest. A hangulat az európai börzéken sem volt kedvezőbb, 1,5–3,5 százalékos esést könyvelhettek el a héten a nagyobb nyugat-európai tőzsdék, a BUX pedig 2,9 százalékot ereszkedett egy hét alatt. Folytatódott a Mol gyengélkedése, a papír folyamatos eladói nyomás alatt 2,38 százalékkal ér kevesebbet előző heti értékénél. Ennél nagyobb mértékben estek az előző héten szárnyló blue chipek, a Matáv 4,3, a Richter 4,63 százalékot esett. A "nagyok" közül egyedül az OTP tudott gyakorlatilag szinten maradni, mindössze 0,5 százalékot esett, ami minden bizonnyal a közelgő kibocsátással kapcsolatos kivárásnak is köszönhető, hiszen a papír ára hetek óta a 10.900–11.000 forintos sávban tartózkodott. Az általános besszben (a papírok értékének csökkenő tendenciája) is voltak szárnyaló kispapírok, ezúttal a Pick, a Graboplast és a Gardénia tulajdonosai könyvelhettek el igen szép árfolyamnyereséget néhány nap alatt. Az előző héten száguldó Humet elvesztette korábbi nyereségének felét, szinte folyamatosan fel volt függesztve, mivel az esés mértéke meghaladta a tíz százalékot. A héten jelentősen gyengült a dollár jegyzése az euróval szemben, a piaci ár 1,0705 volt a csütörtöki záráskor. Csütörtökön kisebb, a fejlődő piacokon végigvonuló devizapiaci pánik volt megfigyelhető. A forint hosszú idő óta először mozdult el jelentősebben a sáv aljáról.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!