hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időutazás a tőzsdén

1998. 09. 05.
Csütörtöki lapzártánkkor negatív csúcsot döntve 5098 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), amely egyben az idei legalacsonyabb záróérték. A befektetők talán emlékeznek, ez a pont megegyezik a tavaly januári értékkel. Az egy héttel ezelőtti, 5400 pont körüli érték pedig annyi volt, mint tavaly márciusban. A hullámzó árak még valószínűleg egy jó ideig borzolják a befektetők kedélyeit, hiszen sem a mélypontot, sem az emelkedést jelző "bika" tartós visszajövetelét nem meri senki megjósolni. A nyugat-európai piacok esésével, a dollár gyengélkedésével és az Oroszországból érkező kedvezőtlen hírekkel magyarázták a BUX csütörtöki csaknem 6 százalékos csökkenését a tőzsdei szakértők. A BÉT nem volt egyedül a mélyrepülésben, hiszen rekordmélyre esett csütörtökön a forgalom a moszkvai tőzsdén a rubel további árfolyamesése és a belpolitikai bizonytalanság miatt. A moszkvai börze RTS indexe 6,4 százalékkal 61,43 pontra zuhant a szerdai 65,63 pontról. A forgalom 1,18 millió dollárt tett ki az előző napi 2,2 millió dollár után. Az ABN AMRO egyik moszkvai szakértője szerint az orosz befektetők elfordultak a börzétől. "Olyan, mintha már nem is létezne." Az európai tőzsdék indexei is kis mértékben ugyan, de lefelé mozdultak. Az okok ugyanazok, mint amelyek a többi vezető európai tőzsdénél is: az orosz válság és az amerikai DJIA nyitás utáni rohamos gyengülése. Kereskedők szerint a Wall Street nyitás utáni hanyatlása (100 pontos eséssel 1,29 százalékot esve 7682 ponton zárt) annyira meglepte a párizsi befektetőket, hogy pánikszer? eladásba kezdtek. Nyomást gyakorolt a piacra a rubel árfolyamesése is. A nem kívánt események ellenére nem pesszimisták a világ tőzsdei befektetői. Chikán Attila gazdasági miniszter megerősítette, hogy a magyar gazdaság helyzete stabil, Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatai nem olyan szorosak, hogy az ott zajló válságjelenségek miatt kormányzati beavatkozásra lenne szükség. A magyar kormány nem feltételezi, hogy az oroszországi fejlemények érintetlenül hagynák hazánkat, de hatásai semmiképp sem lehetnek olyan mértékűek, amelyek letéríthetnék az országot az eddigi gazdasági pályáról.

A BUX változása

(1998. 08.31-09.03.)

08.31. 5.252
09.01. 5.260
09.02. 5.415
09.03. 5.098

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!