hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ukrajna hitelt kap
Engedékeny volt az IMF

1998. 08. 01.
Ukrajna pénzügyi csőd szélén áll. A kilátásba helyezett 2,5 milliárd dolláros hitelkeretet azonban csak akkor utalhatja át a Nemzetközi Valutaalap (IMF), ha az ukrán parlament elfogadja Leonyid Kucsma pénzügyi csomagtervét. Ennek a feltételnek azonban nem tudott megfelelni a szomszédos állam, mert a különböző hatalmi ágak között nincsen egyetértés az IMF-fel való együttműködésben. A patthelyzet feloldása egyértelműen érdeke lenne a súlyos gazdasági válsággal küszködő országnak, hiszen ha a Valutaalap nem ad hitelt, a súlyos adósságválság küszöbén álló Ukrajnának, akkor – az EU szakértői szerint – nemcsak a nemzeti valuta, a hrivnya omlik össze egészen biztosan, hanem az állam léte is kérdésessé válhat. Az Európai Unió szakértőinek Kijevben ismertté vált tanulmánya szerint Ukrajna már úgy túlterhelte magát belső és külső adósságokkal, hogy ha nem jut további tőkeinjekcióhoz a kamattörlesztéshez, akkor csődbe megy. A politikai helyzetre való tekintettel a csőd elkerülésére az egyetlen megoldás egy – az IMF elvárásai szerint – módosított költségvetés elnöki rendelettel való hatályba léptetése lenne. Ez azonban ütközik az ukrán alaptörvénnyel. Az IMF tehát ha következetes lenne, nem adhatná meg a kért hároméves, 2,5 milliárd dolláros hitelkeretet Ukrajnának. A Kyiv Post cím? hetilap szerkesztőségi cikke szerint azonban a Valutaalap döntései nem kizárólag pénzügyi megfontolásokon alapulnak. Erre a legjobb bizonyíték az Oroszországnak adott – az ázsiai válság orvoslására szánt hitelt meghaladó összeg engedélyezése. Ez ugyanis főként politikai döntés eredménye volt. Ha a nyugati értékelések szerint Ukrajnát valóban súlyos adósságválság fenyegeti, akkor az IMF nem engedheti el Ukrajna kezét, Ukrajna pénzügyi csődjének ugyanis beláthatatlan politikai következményei lehetnének – vélekedett a lap. Az egyeztetések mindeközben tovább folynak Kijevben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiterjesztett hitelkeretének feltételeiről, tulajdonképpen csak arról kell megállapodni, hogy az ukrán kormány hogyan csökkenti az idei költségvetési kiadásokat – nyilatkozta az egy hete Kijevben tartózkodó IMF-vizsgálóbizottság vezetője. A szakértő szerint van mód arra, hogy a Valutaalap küldöttsége mindenben megegyezzen az ukrán vezetéssel. Ukrán és nyugati szakértők egyetértenek abban, hogy az IMF Ukrajnának nyújtandó hároméves, mintegy 2,5 milliárd dolláros hitelkerete súlyos pénzügy válságtól mentheti meg a szovjet utódállamot. Az IMF delegációvezetője kijelentette: már csak azt kell eldönteni, hogy Ukrajna mekkora összeget kapjon és mikor. Szerhij Tihipko miniszterelnök-helyettes szerint az IMF-küldöttség az újabb tárgyalások során beleegyezett: a pontosított költségvetést Leonyid Kucsma elnök helyezze hatályba rendelettel, sőt nem ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna teljesítse a hitelnyújtáshoz eredetileg szabott mind a 90 feltételt. A Valutaalap megelégszik azzal, hogy a legfontosabb kérdésekben intézkedések történjenek – elsősorban a költségvetés kiegyensúlyozására.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!