hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkelt a Rolls-Royce

1998. 08. 01.
Habár a Volkswagennek sikerült megvásárolnia a brit Rolls-Royce Motor Cars Ltd. luxusautógyárat az ugyancsak versenyző BMW orra elől, azért a BMW-nek is jut belőle néhány falat. A Volswagennél és a BMW-nél kedden meglepő bejelentést tettek: a BMW megvásárolja a Rolls-Royce autómárkanevet a jogtulajdonos brit Rolls-Royce plc repülőgépmotor-gyártól, de 2002 végéig ellenszolgáltatás nélkül átengedi a névhasználatot a Volkswagennek és a tulajdonába került Rolls-Royce Motor Cars Ltd.-nek. Ám 2003 elejétől e cég már csak Bentleyket fog gyártani a Volkswagen égisze alatt Bentley Motor Cars Ltd. cégnév alatt eredeti, crewe-i telephelyén, a BMW pedig visszaveszi a Rolls-Royce nevet újonnan alapítandó luxusautó üzletága számára, amelyet Nagy-Britanniába telepít, éspedig – ez már kevésbé meglepő – Rolls-Royce Motor Cars Ltd. néven. A BMW továbbra is együttműködik, vegyes vállalat keretében, a repülőgépmotor-gyártásban a Rolls-Royce plc-vel. Bár a Volkswagen brit motorgyárat is vásárolt a Rolls-Royce-hoz – egyebek között ez, vagyis a motorgyártás Nagy-Britanniában hagyása döntötte el a javára a versenyt –, a keddi bejelentés szerint a BMW is folytatja a motorok és alkatrészek szállítását 2002-ig a Rolls-Royce-okhoz és a brit cég gyártotta Bentleykhez. Jelenleg a BMW beszállítása 30 százalékos a Rolls-Royce-okhoz és a Bentleykhez. A Volkswagen nagy-britanniai motorgyár-vásárlása nem oldotta meg teljesen azt a problémát, amelyet a BMW okozott, amikor a Volkswagen nemrégi győzelmekor bejelentette: jövő júliustól beszünteti a motor- és alkatrészszállítást. A kedden nyilvánosságra hozott kiegyezés megteremti a Rolls-Royce Motor Cars Ltd. konfliktusmentes fejlődésének alapját – idézte a közleményt az AFP és az AP hírügynökség. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!