hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az MKIK az adózásról

1998. 08. 15.
Az átalányadózás választhatóságának megteremtését javasolja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azon vállalkozók esetében, akik nem foglalkoztatnak alkalmazottat, és az árbevételük nem haladja meg az évi kétmillió forintot – tájékoztatta az MTI-t D. Szekeres Ágnes, az MKIK sajtófőnöke. A kamara szerint az átalányadó magában foglalná a társadalombiztosítási járulékot, a társasági és a személyi jövedelemadót is. Az adó mértéke az árbevétel arányában sávosan változna. Az egyszerűsített átalányadózás választásának lehetőségét javasolja a kamara a jövő évi szabályozás során a főiskolai hallgatók, a nyugdíjasok és a munkaviszony mellett vállalkozók esetében is azzal a különbséggel, hogy az adó esetükben csak a 10 százalékos baleseti járulékot tartalmazná a tb-járulék helyett. A három adónemet tartalmazó átalányadó bevezetésének az a feltétele, hogy kialakuljon egy központi információs rendszer és szervezet, amely alkalmas az összevont adók, járulékok beszedésére. Az infláció miatt a nem tételes költségelszámolást választóknál az elszámolható költséghányad növelését szorgalmazza a kamara. De szükséges a költségek bizonylatolásának egyszerűsítése is több területen, például a gépkocsihasználat elszámolásánál, a közüzemi díjaknál. Indokolt lenne továbbá a gépkocsiüzemanyag-költség átalányösszegének emelése is. Az osztalékadó 20 százalékra történő csökkentésére is javaslatot tesz a kamara. A kisvállalkozások versenyhelyzetének javítása szempontjából fontos lenne a beruházások, a foglalkoztatás és a műszaki fejlesztés adókedvezménnyel történő ösztönzése. A kamara ajánlja továbbá az áfa alanyi adómentesség-határát 3,5 millió forintra felemelni. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!