hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kvantumcsapdák
Fizikai Nobel - Újabb lépés a kvantumszámítógépek felé

2012. 10. 25.
Idén a francia Serge Haroche és az amerikai David J. Wineland kapta megosztva a fizikai Nobel-díjat, az „önálló kvantrumrendszerek mérésével és manipulálásával kapcsolatos módszerek kidolgozásáért” – jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. A felfedezés végre kibillentheti sokéves kátyújából a kvantumfizikát.

A fényre vagy az atomokat felépítő elemi részecskékre a klasszikus fizika törvényei nem alkalmazhatók, mikroléptékben a kvantumfizika törvényszerűségei érvényesek. Mindkét díjazott a fény és az anyag közötti kölcsönhatásokat tanulmányozó kvantumoptika területén végezte a kutatásait: egymástól független kísérleteik során Wineland egy vizsgálható ioncsapdát, Haroche pedig egy fotoncsapdát hozott létre.

A részletes kifejtés szerint a két tudós „a kvantumfizikai kísérletezés új korszaka előtt nyitotta meg az utat azzal, hogy demonstrálták az egyedi kvantumrészecskék közvetlen megfigyelhetőségét azok tönkretétele nélkül”.

Hol lehet ennek szerepe? Például az elméletben már létező kvantumszámítógép megalkotásánál. Közismert, hogy a jelenlegi számítógépek tranzisztorai a van áram-nincs áram kétállású lehetőségen alapszanak, így a lehetőségeik korlátozottak. Ezzel szemben az elemi részecskékkel dolgozó kvantumszámítógép alapja, a kvantumbit vagy qbit több állású is lehet, jelentősen megnövelve ezzel a kódolt lehetőségek számát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!