hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önkéntes halál
A magyar még mindig a kontinens egyik legbagósabb népe

2012. 03. 29.
Súlyosan károsítja Ön és a környezetében élők egészségét. Halált okozhat! - Naponta olvassuk a figyelmeztetéseket a dohányzás káros hatásairól. Miközben egyre korlátozzák azokat a helyszíneket, ahol rá lehet gyújtani, a magyar még mindig a kontinens egyik legbagósabb népe. A férfiaknak több mint 40, a nőknek több mint 30 százaléka dohányzik nálunk a The Tobacco Atlas adatai szerint. A jól profitáló dohány­ipar nyereségéből minden halá­los áldozatra 6000 USD jut.

A nagyságrendek érzékeltetése végett íme néhány adat: a hat legnagyobb dohányipari cég tavalyi összes nyeresége annyi volt, mint a Coca-Cola, a McDonald's és a Microsoft ugyanez évi egyesített nyeresége (35,1 milliárd USD). Ha az egész iparág egyetlen országot alkotna, „Bagóland" éves GDP-je Szaúd-Arábiáéhoz vagy Svédországéhoz lenne hasonlítható. Természetesen a legnagyobb nyereséget a kínai nemzeti dohánycég könyvelhette el tavaly: ez egyértelműen a legnagyobb piac. Kínában a férfiak 50 százaléka, a nőknek csupán 2 százaléka gyújt rá rendszeresen, 2011-ben minden harmadik csikket Kínában nyomták el.

Európában az ukránok, a görögök, a litvánok és az észtek viszik a prímet, itt a férfiaknak több mint 50 százaléka mérgezi magát nikotinnal. Magyarország Romániával, Bulgáriával, Boszniával és Ausztriával egy masszív második vonalat képvisel 40-50 százalék közötti aránnyal a férfiak körében. Sógorainktól nyugatabbra és északabbra csak alacsonyabb értékeket találunk. Még elszomorítóbb, hogy a hölgyek körében kifejezetten kiugró az arány: világviszonylatban az 5 legfüstölgőbb női társadalma a miénk. Európában csak az osztrák lányok-asszonyok szívnak többet, mint mi. Sok nő hagy fel a cigarettázással a gyermekvállalás előtt-alatt, és sokaknál ez végleges döntés is, de hát a gyermekvállalás sem erősségünk sajnos...

Az American Cancer Society és a World Lung Foundation márciusban publikált adatai szerint 2011-ben 6 millió ember halálát okozta dohányzással összefüggő betegség, a halálesetek 80 százaléka alacsony vagy közepes jövedelmű országok lakosait érintette. Mind Kínában (évi 1,2 millió ember), mind az USA-ban ez az egyes számú haláloknak számít, és a rákos megbetegedéshez vezető hatások közül ez az egyetlen, amelyet az ember közvetlenül okoz saját maga számára. A dohányzási atlasz szerint a dohányzás által okozott károk jóval meghaladják az abból származó bevételeket. Az Egyesült Államokban az eladott cigaretták összértékének körülbelül 2,5-szerese volt az a kár, amit a dohányzás okozta betegségek kezelése, a kieső munkaerő-produktivitás és a korai elhalálozások jelentenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!