hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aszpirinnel a rák ellen

2012. 04. 05.
Tumor ellen is használható új aszpirint dolgoztak ki amerikai kutatók, akik eredetileg az aszpirin mellékhatásait szerették volna csökkenteni. Az újfajta aszpirinről azonban kiderült, hogy rákos daganatok ellen is rendkívül hatékony, és képes elsorvasztani a már kifejlődött tumort is.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (nonsteroidal anti-inflammatory drug, NSAID) széles körben alkalmazott gyógyszerek, gondoljunk csak az akár min­dennaposan használt fájdalomcsillapítókra vagy az aszpirinre, mely vérlemezkegátló hatásán keresztül csökkenti a szív­infarktus és stroke kockázatát. Ezek a szerek a láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásaik mellett azonban rendelkeznek daganatellenes hatással is, például a rendszeres aszpirinszedés képes a vastagbélrák-rizikót és halálozási arányt a felére csökkenteni. Alkalmazásukat azonban limitálják súlyos mellékhatásai: a gyomor- és bélrendszer irritációja (fe­kélyképződés, gyomorvérzés) vagy a vesekárosodás. E mellékhatások kiküszöbölésére törekszenek a gyógyszerfejlesztők, például úgy, hogy a gyógyszereket olyan molekulákkal kombinálják, melyek óvnak a gyomornyálkahártya-károsodástól. Ilyen hatást fejtenek ki az olyan, gyógyszervegyületekhez kötött gázmolekulák, mint a nitrogén-monoxid vagy a hidrogén-szulfid. Ezeket a gyomornyálkahártya fiziológiásan is termeli, hogy ellenálljon a gyomortar­talom okozta károsodásoknak. Ebből kiindulva a City University of New York Medical School kutatói egy kombinált molekulát hoztak létre - amit  NOSH-aszpirinnek neveztek el - amely egyidejűleg képes nitrogén-monoxid és hidrogén-szulfid kibocsátására. Ez az új hibrid molekula egyesíti a három vegyület kedvező tulajdonságait, ráadásul növeli az aszpirin daganatellenes hatását is, így a NOSH-aszpirin rendkívüli hatékonysággal képes gátolni a vastagbéldaganat-sejtek osztódását, mindezt a hagyományos gyógyszerhez képest sokkal kisebb dózisban és mellékhatások nélkül. Egérkísérletekben a szer használatával a vastagbél eredetű tumorok mérete 85 százalékkal csökkent, és ezenkívül másik 5 különböző szövetből (hasnyálmirigy, tüdő, prosztata, emlő, leukémia) származó daganat-sejtkultúrán is sikeresen tesztelték a szert.

A Science Dailynek nyilatkozó kutatásvezető, Khosrow Kashfi professzor nagyon bizakodó az új molekulával kapcsolatban: „A szer fő jellemzője, hogy rendkívül hatékony, és minimális sejttoxicitással rendelkezik... Vastagbéldaganat-sejtkultúrán végzett 24 órás alkalmazás után a NOSH-aszpirin 100 ezerszer hatékonyabb az egyszerű aszpirinhez képest, 72 óra után ez 250 ezerszeres különbséggé nő, így sokkal kisebb dózisra van szükség az ugyanolyan eredmény eléréséhez... Amennyiben az állatokban tapasztalt eredményeket viszontlátjuk humán vonatkozásban is, a NOSH-aszpirin akár használható lesz más gyógyszerekkel kombinációban a sebészeti beavatkozás vagy a kemoterápia előtti daganatmegkisebbítés céljából."

A professzor azért hozzátette, hogy a gyógyszer még fejlesztés alatt áll, így a gyakorlati alkalmazástól évek választják el; a következő lépés az úgynevezett toxicitási vizsgálat, majd a klinikai tesztelés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!