hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ugrás az atomi világba

2012. 03. 01.
Egyetlen foszforatomból álló tranzisztort készítettek az ausztrál Új-Dél-Walesi és Melbourni Egyetem, valamint az amerikai Purdue Egyetem kutatói. A Nature Nanotechnology nevű tudományos lapban közzétett eredmény je­len­tősége, hogy a jelenlegi technológia szem­szögéből ez a processzorgyártás végső határa. A számítógép „agyát" jelentő processzorokban ugyanis milliárdnyi tranzisztor működik. Az egy atomból álló tranzisztor kijelöli azt a végső miniatürizálási lehetőséget, ameddig a jelenlegi félvezető technológiával el lehet jutni.

„Ez egy remek bemutatása annak, hogy hogyan tudjuk az anyagot atomi szinten befolyásolni annak érdekében, hogy igazi eszközöket készítsünk... Ötven évvel ezelőtt, amikor az első tranzisztor elkészült, senki nem tudta, hogy a számítógépek milyen szerepet fognak betölteni a mai társadalomban. Ahogyan egyre inkább átlépünk az atomi méretű eszközök világába, hasonló technológiai ugrás előtt állunk" - nyilatkozta Michelle Simmons az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója.

„Számomra ez a Moore-törvény fizikai határa... Nem tudunk ennél kisebbet készíteni" - mondta Gerhard Klimeck, az amerikai Purdue Egyetem kutatója, akinek csoportja szintén részt vett az atomi tranzisztor kifejlesztésében. A Moore-törvény szerint az egy processzorban található tranzisztorok száma másfél évente megduplázódik. Mivel azonban ennél kisebb tranzisztort nem lehet készíteni, ez az új eszköz kijelöli azt a pontot, ameddig a Moore-törvény érvényben maradhat. Az Intel Sandy Bridge nevű processzorai több mint kétmilliárd tranzisztort tartalmaznak, amelyek 32 nanométerre helyezkednek el egymástól. Az új tranzisztorok viszont akár 0,1 nanométernyire is megközelíthetik egymást, úgyhogy az atomi tranzisztor jelentős processzorteljesítmény-növekedést jelent majd. Feltéve, ha sikerül pár „apró" problémát megoldani. Az egyik legfőbb ilyen nehézség, hogy az új processzorok csak rendkívül hideg hőmérsékleten, közel mínusz kétszáz fokon mű­ködnek, ez pedig még nehezen elképzelhető normál irodai alkalmazás esetében. (L. A.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!