hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az vagy, amit eszel

2012. 03. 01.
A kínai Nandzsing Egyetem kutatói a tekintélyes Cell Research című tudományos folyóiratban publikálták legújabb kutatási eredményeiket, miszerint növényi eredetű genetikai anyagot találtak emberi és állati vérmintákban. Egészen pontosan kisméretű RNS-eket, melyek ugyan fehérjéket nem kódolnak, hanem a gének aktivitását szabályozzák a sejtekben.

A kutatás szerint ezek a molekulák az elfogyasztott táplálékkal kerülnek a véráramba, majd szerveinkbe, és képesek befolyásolni a sejtek génműködését. A kísérletek során 21 önkéntes vérmintáját vizsgálták, és olyan kis RNS-eket találtak, melyekről egyértelműen bizonyították, hogy növényi eredetűek (pl. rizs, búza, burgonya, karfiol vagy egyéb zöldségek). Állatkísérletek később igazolták, hogy a növényi RNS-ek a tápcsatornán keresztül szívódnak fel, túlélve a gyomor savas közegét és a különböző emésztőenzimek hatását is, sőt a kutatók szerint ezek a kis molekulák még a főzés hatását is „túlélik". Egerekben ezek a kisméretű RNS-ek a májba kerültek, és csökkentették bizonyos gének működését, melyek például a vérből kivonják az LDL-molekulákat, vagyis az úgynevezett „rossz" koleszterint. Így az egerek rizsdiétán való tartása három nap alatt emelte a vérben a koleszterinszintet. Külsőleg a táplálékhoz adott más kis RNS-ekkel végzett kísérletekben hasonló eredményt kaptak, ami azt bizonyítja, hogy itt egy általános élettani szabályozásról lehet szó.

Az, hogy különböző fajok közötti genetikai anyag átvitele szabályozhatja a fogadó szervezet sejtműködését, már korábbról is ismert jelenség, elég csak a vírusokra gondolnunk, melyek szintén a fogékony sejtekbe juttatják RNS- vagy DNS-molekuláikat. Ez az első bizonyíték azonban arra, hogy növényi eredetű genetikai anyag befolyásolhatja az emberi és állati gének működését.

Ezek a kis RNS-molekulák tehát általános modulátorok olyan új csoportját alkotják, melyek fontos szerepet játszanak a növényi-állati és emberi kölcsönhatásokban, mégpedig molekuláris szinten. Ezután az olyan táplálékban található összetevők, mint a vitaminok vagy ásványi anyagok mellett a kis RNS-ek is olyan alkotóelemnek számítanak, melyek befolyásolják szervezetünk működését. Emellett azonban a felfedezés előremozdíthatja bizonyos génterápiás módszerek alkalmazásának kidolgozását, hiszen ilyen típusú molekulákat elterjedten használnak kutatók például géncsendesítésre, igaz, eddig csak kísérletekben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!