hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az vagy, amit eszel

2012. 03. 01.
A kínai Nandzsing Egyetem kutatói a tekintélyes Cell Research című tudományos folyóiratban publikálták legújabb kutatási eredményeiket, miszerint növényi eredetű genetikai anyagot találtak emberi és állati vérmintákban. Egészen pontosan kisméretű RNS-eket, melyek ugyan fehérjéket nem kódolnak, hanem a gének aktivitását szabályozzák a sejtekben.

A kutatás szerint ezek a molekulák az elfogyasztott táplálékkal kerülnek a véráramba, majd szerveinkbe, és képesek befolyásolni a sejtek génműködését. A kísérletek során 21 önkéntes vérmintáját vizsgálták, és olyan kis RNS-eket találtak, melyekről egyértelműen bizonyították, hogy növényi eredetűek (pl. rizs, búza, burgonya, karfiol vagy egyéb zöldségek). Állatkísérletek később igazolták, hogy a növényi RNS-ek a tápcsatornán keresztül szívódnak fel, túlélve a gyomor savas közegét és a különböző emésztőenzimek hatását is, sőt a kutatók szerint ezek a kis molekulák még a főzés hatását is „túlélik". Egerekben ezek a kisméretű RNS-ek a májba kerültek, és csökkentették bizonyos gének működését, melyek például a vérből kivonják az LDL-molekulákat, vagyis az úgynevezett „rossz" koleszterint. Így az egerek rizsdiétán való tartása három nap alatt emelte a vérben a koleszterinszintet. Külsőleg a táplálékhoz adott más kis RNS-ekkel végzett kísérletekben hasonló eredményt kaptak, ami azt bizonyítja, hogy itt egy általános élettani szabályozásról lehet szó.

Az, hogy különböző fajok közötti genetikai anyag átvitele szabályozhatja a fogadó szervezet sejtműködését, már korábbról is ismert jelenség, elég csak a vírusokra gondolnunk, melyek szintén a fogékony sejtekbe juttatják RNS- vagy DNS-molekuláikat. Ez az első bizonyíték azonban arra, hogy növényi eredetű genetikai anyag befolyásolhatja az emberi és állati gének működését.

Ezek a kis RNS-molekulák tehát általános modulátorok olyan új csoportját alkotják, melyek fontos szerepet játszanak a növényi-állati és emberi kölcsönhatásokban, mégpedig molekuláris szinten. Ezután az olyan táplálékban található összetevők, mint a vitaminok vagy ásványi anyagok mellett a kis RNS-ek is olyan alkotóelemnek számítanak, melyek befolyásolják szervezetünk működését. Emellett azonban a felfedezés előremozdíthatja bizonyos génterápiás módszerek alkalmazásának kidolgozását, hiszen ilyen típusú molekulákat elterjedten használnak kutatók például géncsendesítésre, igaz, eddig csak kísérletekben.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!