hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapszulaotthonok
Mennyit ér az urbanizáció?

2019. 11. 14.
A magyar ingatlanárak  megnövekedett árai egy metropoliszéihez képest még mindig „aprópénznek” számítanak, az urbanizáció átalakította a nagyvárosok lakhatási körülményeit, egyre elterjedtebbek a kis alapterületű lakások.

Az ikonikusan túlnépesedett Japán fővárosának lakhatási helyzete miatt egyre többen szorulnak igazán kicsi, 20-30 négyzetméternél is kisebb alapterületű otthonokba. A magas ingatlanárak és a helyhiány arra késztette a kivitelezőket, hogy korlátozott hellyel dolgozzanak, ami kapszulaotthonokat, -hoteleket eredményezett, a ma már közel 14 milliós nagyságú fővárosban. Tokióhoz hasonlóan sok más nagyvárosban kényszerülnek a fiatalok kompromisszumot kötni a komoly helyhiány miatt.

Fő a mobilitás

Kurokawa Kisho, a Metabolizmusnak nevezett mozgalom egyik alapítója 1972-ben építette meg az ikonikus Nakagin kapszulatornyot, amiben 140 kis betonfülke található. Az épület főszerkezetét két egymáshoz kapcsolódó vasbetontorony alkotja, ezekhez csatlakoztatva a már kész kapszulákat. A mindössze 19 négyzetméteres kapszulák 1,3 méter átmérőjű ablakokkal vannak ellátva. A világelső maradandó és gyakorlati hasznosítású kapszulaépületben ma már mindössze 30 kapszulát használnak lakhatásra, a fennmaradókat pedig irodának, raktárnak használják, vagy lakatlanul állnak. Vannak azonban modernebb kapszulaotthonok is, melyeknek belső terei leginkább a minimalista stílust tükrözik: a falakat, padlóburkolatokat fehér színűre tervezték, valamint a nagy belmagasság mellett nagy ablakokkal látták el azokat, hogy látszatra tágasabb, fényesebb teret hozzanak létre. A modern technológiának és a praktikum ötvözésének köszönhetően egyre több többfunkciós bútorral és mobil falakkal vannak ellátva a zsebkendő méretű otthonok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!