hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vesémet egy lakásért

2005. 09. 27.
Egy harmincnyolc éves bécsi munkanélküli férfi úgy döntött, eladja az egyik veséjét 150 ezer euróért (37 millió forint), hogy az így szerzett tőkéből lakást vásárolhasson. "Speciális ajánlat. Kinek van szüksége a vesémre? Egészséges, nem dohányzó. Fix ár: 150 ezer euró" – olvasható a hirdetésben, melyet a földalatti vasút hirdetőhálózatába adott fel. Kicsit sok ez egy vesepecsenyéért... 

Josef V. a Heuténak nyilatkozva elmondta, hogy terve szerint egy lakást vásárolna Bécsben, és azt másnak bérbe adva szeretne megélni, így nem kellene munkát keresnie. Állítása szerint egy vesedonorokról szóló televíziós műsor adta neki az ötletet. 

A szervdonáció azonban nem engedélyezett Ausztriában, így az üzlet kútba esett. Júliusban egy német munkanélküli ajánlotta megvételre a veséjét 400 ezer euróért az Ebay internetes aukciós oldalon. Vád alá is helyezték a német szervátültetésről szóló törvény megsértéséért, miután az aukciót felfüggesztették. 1999-ben az Egyesült Államokban már zajlott Ebay- veseaukció, akkor közel 6 millió dollárt ajánlottak a szervért, mielőtt az Ebay vezetői leállították az üzletet. 

A WHO 2004-es adatai alapján közel 40 ezer európai vár vesetranszplantációra, miközben 120 ezren részesülnek dialíziskezelésben. A szervkereskedelem újabban az egyre növekvő transzplant-turizmus formájában jelenik meg. A rendőrség tavaly egy olyan nemzetközi szervezetet fülelt le, amely izraelieknek szerzett veséket szegény braziloktól. A veséket aztán egy durbani klinikán, Dél-Afrikában ültettek át. A közvetítők gazdag pácienseiktől 100 és 200 ezer dollár közötti összeget is elkérnek, míg a pénztelen brazil vagy indiai donorok kevesebb mint 1000 dollárt kapnak a veséjükért. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!