hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újítások az afgán médiában

2005. 09. 13.
Hamarosan egy új beszélgetőműsort indít útjára az egyik afgán független televíziós társaság. A műsor stílusában az amerikai Oprah Winfrey vezette show-hoz fog hasonlítani, amely a nőket érintő tabutémákkal foglalkozik. Az új műsor címe "Bonu" lesz – a perzsa szó magyar jelentése: \'nők\' –, és a magánkézben lévő Tolo Televízió csatornáján fogják sugározni. A Tolo televíziós társaság idén májusban került az érdeklődés középpontjába, amikor is a legnépszerűbb zenei műsoruk házigazdáját holtan találták. 

A női holttesten lövésnyomok voltak láthatók, ám a bűncselekmény elkövetéséért senkit nem tettek felelőssé.

Az új beszélgetőshow többek között az oktatás, a társadalmi normák megváltoztatása, a házasság, vezetői beosztás, anyaság, illetve a fizikális és mentális egészség kérdéseivel fog foglalkozni. "Célunk, hogy a mai afgán nőket érintő kérdések nyitott és őszinte megvitatása révén teret adjunk a társadalmi változásoknak" – nyilatkozta a műsor leendő háziasszonya. A Tolo Televízió 2004 októberében kezdte meg működését, és rövid idő alatt a legnépszerűbb csatornává vált. Afganisztánban a csatorna nézettsége megközelíti a 15 milliót, ugyanakkor a környező országokban is sokan figyelemmel kísérik műsoraikat műholdon keresztül. "Műsorainkkal Afganisztán jövőjét kívánjuk építeni" – nyilatkozta a társaság igazgatója, Szaad Moseni. Alig négy évvel ezelőtt, a tálib rezsim elnyomása alatt a nők nyilvános helyeken nem jelenhettek meg az őket tetőtől talpig elfedő csador nélkül. 

Az új televíziós állomás tevékenykedését természetesen az iszlám radikálisok nem nézik jó szemmel. Májusban a radikális afgán vallási vezetők nyilvánosságra hozták terveiket egy iszlám televíziós csatorna létrehozásával kapcsolatban. A tálib rezsim bukása óta ez lenne az első ilyen jelleg? csatorna. Egy titkos mobil adókészülék segítségével április óta már működik egy tálib kalóz rádióállomás, melyen vallási, valamint Hamid Karzai elnöknek – aki az Egyesült Államok támogatását élvezi – a kormányát ellenző műsorokat sugároznak. (AFP – Joób Viktória)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!