hetilap

Hetek hetilap vásárlás
845 év múlva szabadul

2000. 11. 11.
Szenzációs fogás történt egy előkelő bécsi szállodában: letartóztatták a 46 esztendős, amerikai állampolgárságú Sh. Weisset, akit az Egyesült Államok sajtója "az évszázad csalójaként" emlegetett. Weiss úr rajta volt az FBI-nak azon a tízes listáján, amelyen a "most wanted", azaz a leginkább körözött személyek szerepelnek. A nagystíl? szélhámos a nyolcvanas évek végén egy szerény floridai üzem tulajdonosa volt, és WC-kagylókat gyártott. Kiválóan kitervelt és végrehajtott manőveréhez 1991-ben fogott hozzá. Hamis csekkekkel és bankgaranciákkal felvásárolta a National Heritage Life Insurance Company nev? biztosítási intézetet, s mielőtt még rájöttek volna a csalásra, csődbe vezette azt, 114 milliárd forintnak megfelelő összeggel károsítva meg az ügyfeleket. Évekig tartott, mire a nyomára bukkantak. Míg le nem tartóztatták, vígan költötte az elúszott életbiztosításokból származó pénzt. 1999 februárjában megkezdődött az ellene folytatott per. Csakhogy miután egy számára nevetséges összeg? óvadék – mintegy 150 millió forintnyi összeg – ellenében szabadon bocsátották, eltűnt. A bíróság távollétében 845 évi börtönre ítélte. Rákerült az FBI listájára, s külön negyvenmilliós fejpénzt tűztek ki rá. A világszerte folyó hajsza során először Brazíliából, majd Brüsszelből, Párizsból és Budapestről érkeztek hírek Weiss állítólagos felbukkanásáról. Azután – keresd a nőt! – kinyomozták, hogy eltűnése óta egy feltűnően csinos, huszonhét esztendős brazil hölgyhöz fűzik szoros szálak. A barátnő útja is Közép-Európába vezetett, egy bécsi szálloda lakosztályát bérelte ki. Ott adott randevút a csalónak, akit azonban, alighogy megérkezett, a bécsi biztonsági szolgálat különleges osztaga letartóztatott. Kiadatása most van folyamatban, nemsokára egy amerikai szuperbörtönbe kerül. Ha letöltené teljes büntetését, a huszonkilencedik század derekán szabadulna. (Vianovo)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!