hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az East együttes újjászületése
XX. századi zsoltárok

2016. 04. 25.
A Hetek olvasói közül bizonyára sokan emlékeznek a januári ÁMEN-koncertre, amikor is az est egyik meglepetésvendége, Takáts Tamás elénekelte a Szél repítse lelkem című dalt. Azt talán kevesebben tudják, hogy ez a dal a legendás magyar East együttes egy egészen különleges pillanatban született szerzeménye a Radio Babel című albumról, amelynek szövegeit – több korábbi East-albuméhoz hasonlóan – Márkus József írta. Az akkorra már a magyar könnyűzenei életben nevet szerzett, és ezekben a dalokban félreérthetetlenül bibliai szimbólumokkal operáló szövegíró a lemez születése előtt két évvel tért meg a Hit Gyülekezetében, de ez a körülmény nemhogy nem zavarta a régi cimborákat, hanem kifejezetten inspirálta őket. A zenekar akkoriban még útkereső énekesére, Takáts Tamásra is mély benyomást tettek az emberi élet hiábavalóságát az istenkereséssel szembeállító dalszövegek.

Az 1975-ben alakult East pályafutása még a magyar rocktörténetben is páratlanul változatos. Az első sikeres felállás Zareczky Miklós énekessel, Pálvölgyi Géza billentyűssel, Varga János gitárossal, Király István dobossal, valamint Móczán Péter basszusgitáros-zenekarvezetővel 1983-ig létezett, majd 1987-ben alakult ki a Móczánból, Pálvölgyiből, Dorozsmai Péter dobosból és Takáts Tamás énekesből álló második nagy formáció, amely A szerelem sivataga, a Taking the Wheel, valamint a Radio Babel című albumokat jegyzi. Ebben az időszakban volt (Móczán szavaival) a zenekar „ötödik tagja” Márkus József. Az együttes aktív időszakaiban (azaz 1975 és 1994 között, majd 2011-től napjainkig) 15 zenekari tag fordult meg köreikben, rajtuk kívül még tucatnyi közreműködő. A két legsikeresebb felállás közötti évek sem teltek el azonban érdemi munka nélkül a zenekar életében – vallja Móczán. 1983-ban készült a Rések a falon című nagylemezük, amely a zenekar második legnagyobb példányszámban elkelt lemeze volt.

Móczán Péter a szokatlan mennyiségű tagcsere okát abban látja, hogy az East által játszott progresszív rockzenéhez a legjobb képességű zenészekre volt szükség, olyanokra, akik birtokában vannak magas szintű hangszer- vagy énektudásnak, valamint tisztában vannak a műfaj sajátosságaival. Fájdalmára a műfaj hazai népszerűsége mindig elmaradt a hard rock és a Hungária által képviselt nosztalgikus rock and roll mögött, így az East zenészei soha nem tartoztak a jól kereső magyar zenészek közé. Nem csoda, hogy a többszörös keresettel kecsegtető külföldi vendéglátózás vagy jobb gázsit ígérő hazai zenekarok sikeresen csábították el a fiatal, családalapítást tervezgető csapattagokat. Persze olyan is volt, aki nem tudott megfelelni az East elvárásainak.

A Radio Babel megjelenése után az East hosszú ideig szüneteltette működését, majd közel két évtized után újjáalakult. „Újjászületésük” kezdete az 1986 című nagylemez, amely a zenekar és Márkus József első közös munkája is egyben, és ezen a lemezen dobolt először Dorozsmai Péter. Kettejük közös szerzeménye az 1956, amely a hivatalos rendszerváltás előtt született, de később a demokratikus változások emblematikus dalává lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!