hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Párválasztási kasztosodás Európában

2015. 03. 20.
Növekszik a szociális egyenlőtlenség a nyugati társadalmakban. A kérdés ma már inkább csak az, hogy milyen tényezők erősítik ezt a tendenciát. Egyes tanulmányok szerint jelentős befolyást gyakorolnak a folyamatra a megváltozott párválasztási szokások, így mindenekelőtt az, hogy egyre több ember választ hasonló képzettséggel, jövedelemmel rendelkező házastársat.

Amikor Ursula több mint 30 évvel ezelőtt megismerte Ferdinandot, a hölgy óvónő, párja pedig már kiemelkedően magas keresettel rendelkező férfi volt – kezdte egyik vezető cikkét a tekintélyes német Der Spiegel online kiadása. Ursula Ferdinand háztartását vezette, és gondoskodott a férfi korábbi házasságából származó gyerekeiről. A pár három évvel később összeházasodott.

Anje és Sven fogászati stúdiumot végeztek, mikor megismerték egymást, mindketten eredményesen elvégezték az egyetemet, doktorokká váltak, állást is találtak a szakmájukban. Jól keresnek, egy nagy bérlakásban élnek Hamburg egyik elit városrészében.

Két, a valós életből származó példa az elmúlt évtizedek változásainak szemléltetésére. Úgy tűnik, a nyugati társadalmakban egyre inkább trend, hogy az emberek mind gyakrabban hasonló képzettséggel vagy keresettel rendelkező személlyel házasodnak. Az orvos tehát nem az ápolónővel házasodik többé – a doktornőt veszi feleségül.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!