hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politikai hitről

2015. 03. 20.
A politikai hitnek semmi köze a transzcendens hithez. Legfeljebb csak ahhoz, amit a valláskritika – tévesen és elnagyoltan – feltételez. Inkább a fanatizmussal mutat rokonságot, amely a meggyőződés bizonytalanságát szabadjára engedett indulatokkal palástolja. A politikai és a vallásos hit annyira különbözik egymástól, mint Káin és Ábel áldozata. Mint a káromkodás és az ima.

Klasszikus igazság, hogy a történelem az élet tanítómestere. Ha a felnövekvő nemzedéket közéleti aktivitásra akarjuk sarkallni, akkor kézenfekvő, hogy megfelelő történelmi összefüggésekbe kell helyeznünk a jelen feladataira vonatkozó politikai törekvéseinket. Jól tudja ezt a Fidesz, de még inkább a Jobbik! Új keletű, forrásokat nagyvonalúan mellőző pogány legendáriumokkal felékesített Szent Korona-tan társul az idegen zsoldosokkal győzedelmeskedő és a Nyugat felé orientálódó, tehát hazaáruló Szent István személyének megvetéséhez. Vele szemben a nemzeti tudatot csorbítatlanul képviselő Koppány követendő példája áll.

Az efféle ideológiát népszerűsítő politikai gyűlésen szerepeltetnek egy táltost, aki gumicsizmában és sötétítő függöny anyagából készült kaftánban, fején szőrmekucsmára erősített aganccsal Koppány leszármazottjának mondja magát, majd tüzet gyújt, és előadja mongol mondák elemeivel tarkított történetét, amit egy földanyának minősített hölgy dobbal kísér, felidézve pogány eleink táborozásának emlékét. 

Amit nem tudunk, nem is tudhatunk, mert régmúlt századok ködébe vész, azt az ismeretlent csordultig töltik a légből kapott fantázia csillogó-villogó termékeivel. Nem az igazság tisztességes szándékú kutatói, hanem ismeretlen vidékek népszerűséget hajhászó, lelkiismeretlen kalandorai.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!