hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lear-effektus a politikában

2013. 08. 29.
„A tudható nem-tudása: bűn” – írja Ancsel Éva az Etikai tanulmány a tudásról és a nem-tudásról (Kossuth Kiadó, 1986) című figyelemre méltó könyvében. Augustinusra hivatkozva igazolja, hogy az ész konstrukcióit nemegyszer az igazság ellen használják. „Az igazságot éppen ama valami miatt gyűlölik – tanítja a Vallomások szerzője –, amit szeretnek az igazság helyett. Szeretik a fénylő igazságot, de már gyűlölik, ha az megcáfolja őket. Futnak a csalódástól, de szeretik a csalást. Vonzódnak tehát az igazsághoz, ha az igazság feltárja nekik önmagát, és gyűlölik az igazságot, ha az igazság leálcázza őket.”

Vajon nem éppen erről szól a hazai kormányzat hatalomgyakorlása és az azt magyarázni hivatott, lojális kommunikáció? Amikor meg akarják magyarázni a megmagyarázhatatlant? S vajon mit gondolhat a még most is számtalan támogató, akik választott vezetőiket rendületlenül követik?

Pascal az igazságtól való eltávolodást azzal magyarázza, hogy „az emberek … jobban félnek megbántani azokat, akiknek vonzalma hasznosabb, a gyűlölete veszélyesebb. Egy fejedelem Európa nevetségének tárgya lehet anélkül, hogy sejtelme lenne róla.”

A hatalomgyakorlók feltétlen hívei tehát maradnak a hasznosabbnak mutatkozó viszontvonzalomnál, hogy elkerülhessék a retorzió veszélyét. És ezzel ők maguk is bűnbe esnek. Beleegyező, olykor pedig rajongó tömjénezésük visszaigazolja, legitimálja az igazolhatatlant, amit aztán Európa nem annyira nevetve, mint inkább idegenkedéssel és viszolygással fogad. De a csalárdságra hajlamos ész itt is megtalálja a menekülési útvonalát: aki nem ért egyet, az az ellenség. S amíg elég erős hanggal bír a hazai támo­gatók sokszólamú kórusa, addig kormányzatunk nem is akar tudatára ébredni saját felelősségének. Mert a magasztalásokat könnyű, a világon a legkönnyebb elhinni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!