hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hívatlan útitársak

2011. 08. 05.
A nyár a szabadids programok szezonja, a családok leginkább a vízparti vagy más szabadtéri kirándulóhelyeket keresik fel kikapcsolódásként. Ilyenkor nem elég a vizespalackot magunkkal vinni, számítani kell váratlan vendégek csatlakozására is. Az élsködk a fŐszálak közül, a bokrok aljáról vadásznak ránk, azt lesik, mikor társulhatnak hozzánk útitársként.

Pár évvel ezelőtt csak erdős, fás részeken voltunk kitéve a kullancsok okozta veszélynek, mára azonban ezek a pókszerű lények bárhol fellelhetők: parkokban, játszótereken, kertekben, falvakban, ahol csak zöld növényzettel találkozunk. A leggyakoribb előfordulási területük: Budapest és agglomerációs körzete, Pest, Nógrád, Vas, Zala
és Somogy megye. A globális felmelegedés ha­tására sajnos egyre több van belőlük.
A „klasszikus” kullancsidőszak tavasszal indul, és tél előtt ér véget, azonban enyhe tél esetén még át is telelnek ezek az élősködők. A föld összes kontinensét közel 800 kullancsfaj népesíti be, Európában a svédektől az olaszokig mindenütt fellelhető. Hazánkban 18 féle kullancs él, ennek a fele terjeszt betegséget. A kullancsok pókszabású, egytestű, ízeltlábú, vérszívó élősködők, átlagosan kettő-hat évet élnek. A kullancsnak életben maradásához háromszor kell vért szívnia – hogy emberből vagy állatból, neki egyremegy. Tévhit, hogy leginkább a fáról pottyan áldozatára a kullancs. Inkább a facsemeték, bokrok levelein telepszik meg, vagy alulról, a fűszálak fonákjáról kúszik fölfelé. Kedveli a hűvös, árnyas helyeket, a tűző napon elpusztul. A vérszívó áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid-tartalmát érzékelve támad, a vérszívás-táplálkozás napokig eltart, majd lehullik áldozatáról.
Míg a szúnyogirtás országosan megoldottnak mondható, addig a kullanccsal szemben a védekezésben inkább magunkra számíthatunk. Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Kullancsszövetség elnöke lapunknak megnyugtatásul elmondta, hogy ha valaki felkészül a vérszívó rovarral szemben, biztonsággal töltheti a szabadidejét a természetben.
A kullancs által okozott leggyakoribb betegség a Lyme-kór, sok tünete lehet a fejfájástól, izomfájdalomtól kezdve a bénuláson át a látásromlásig. A specialista szerint a kullancsok által terjesztett számos betegség közül oltással csak a rettegett agyvelőgyulladás ellen védekezhetünk. A teljes védettség kialakulásához egy év alatt három oltás szükséges. Az első és második oltás között 1-3, a második és harmadik között 5-12 hónapnak kell eltelnie. Három év múlva még egy „emlékeztető” vakcinára van szükség, ezt követően elegendő ötévente felfrissíteni a védőhatást. Ha szabadba megyünk, használjunk rovarriasztó spray-t vagy krémet, lehetőleg bőrbarát termékeket, és a bőrünkön kívül a ruhánkra is juttassunk belőle. Négyóránként célszerű megismételni a kezelést, hatóanyagtól függően. Mindig legyen rajtunk zokni és hosszú nadrág, amelyet betűrünk a zokniba. Kisgyerekekre adjunk kendőt vagy kalapot, kétéves kortól már Junior jelöléssel ellátott zselé állagú rovarirtó termék is kapható. Kirándulás után jól vizsgáljuk át magunkat. Kutyák és macskák számára is léteznek kullancsriasztó szerek, cseppek, nyakörvek.
Kullancscsípés esetén Kapiller doktor szerint két fontos dologra figyeljünk: az élősködőt mielőbb távolítsuk el, de ne a népi gyógymód szerint zsírral vagy olajjal, mert az állat fuldoklás vagy erős szorongatás hatására haláltusájában a bőrbe rögzült szájszervén át fertőző, azaz
kór­okozókkal teli nyálat öklendezik az általa okozott sebbe. A gyógyszertárakban és a benzinkutaknál is kapható már kullancseltávolító kanál vagy csipesz. Szintén tudományos tény, hogy minél hosszabb időt tölt el az áldozatában a kullancs, annál nagyobb a fertőződés esélye. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél gyakrabban végezzük el magunkon és házi kedvencünkön a kullancsvizitet. Amennyiben találunk csípést, de nem észleltük időben, érdemes a gyógyszertárban kullancstesztet beszerezni, amely egyértelműen ki tudja mutatni, volt-e a kullancsban kórokozó baktérium.
A Kullancsszövetség elnöke az élősködők elleni küzdelemként javasolja, hogy végezzünk gyakori fűnyírást, gyomirtást, és időnként rakjuk át a sünök búvóhelyéül szolgáló farakásokat is a kertünkben. A mesékből népszerű kis sün ugyanis a különféle kullancsokat számolatlanul hozza-viszi magával erdőről-mezőről a lakott területekre.
Hudák Péter rovarirtó szakember, egészségügyi gázmester arról számolt be lapunknak, hogy két-három éve az Európai Unió szabályozása miatt nem irthatnak az eddig bevált Actellic 50EC vegyszerrel, mivel ez más élő szervezeteket (rovarokat, katicabogarat) is elpusztít. Bioanyaggal végezhetnék a munkájukat, ez azonban jelenleg sajnos nem kapható Magyarországon. A természetvédők és az ÁNTSZ figyelemmel kíséri a permetezőanyagokkal kapcsolatos szabályozások betartását. Eddig a vegyszeres módszerekkel csupán óvodák kertjében, parkokban, játszótereken dolgoztak a szakemberek, így azonban két-három éve egyre csak szaporodnak ezek az élősködők. Hudák Péter is azt javasolja, hogy oltással és minden egyéb, a kereskedelemben kapható kullancsriasztó használatával védekezzünk az emberekre és háziállatokra is veszélyes élősködővel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!