hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Loire menti kirándulás
A királyok völgye

2011. 04. 29.
A Loire völgye évszázadokon át a francia fnemesség pompa és fényŐzés iránti szenvedélyének a jelképe volt. Az eleinte védelmi célokat szolgáló erdök és várak az évszázadok során a francia udvar játszóterévé váltak, tökéletes díszletet szolgáltatva az intrikáknak és a cselszövéseknek. A völgy szépsége és termékenysége valaha csak a kiváltságos furak osztályrésze volt, de mára ez a régió vált Franciaország leglátogatottabb turisztikai célpontjává.

A legtöbb ideutazó beéri azzal, hogy a Párizshoz közelebb eső néhány híres kastélyt látogatja meg egy rövid, egy-két napos kirándulás keretében. Ezeknek a villámkirándulásoknak az egyik „kötelező” megállóhelye Chambord. A kastély építésének az ötlete a különc I. Ferenctől származik. Az épület mind méreteiben, mind díszítettségében hűen tükrözi megálmodójának a nagyság iránti megszállottságát. 440 szobát, 365 kéményt és 14 lépcsősort építettek bele. A grandiózus kastély vadászatok, bálok és színielőadások helyszíne volt, bár volt olyan tulajdonosa is, aki gyűlölte huzatossága miatt (talán nem is alaptalanul). A kastély leglátványosabb része a rengeteg toronnyal és kéménnyel telezsúfolt tető.
A másik kihagyhatatlan látnivaló Chenonceau, amit a Hölgyek Kastélyának is hívnak, mivel építése fölött hat nő őrködött, köztük Medici Katalin is. Sokak szerint ez a Loire völgyének legszebb, legkülönlegesebb kastélya. Maga az épület egyben egy ötívű híd is a Cher folyó felett. A kastély egyik tulajdonosa II. Henrik kegyencnője, Diane de Poitiers volt, aki háztartást vezetett, takarított, gondosan megválogatta étrendjét, és ami különösen szokatlan volt abban az időben: Diane rendszeresen tisztálkodott. Ő volt a reneszánsz wellness szakértője. Ez a kastély – Chambordhoz képest – gazdagon van bútorozva. A kastélyt két, mértani pontossággal megtervezett franciakert övezi.
Szinte minden utazási iroda ajánlatában sze­repel még Cheverny vadászkastélya (ahol érdemes megnézni a hetven vadászkutyából álló falkát), illetve Amboise – itt Leonardo da Vinci töltötte életének utolsó éveit.
Aki azonban igazi különlegességeket is szeretne látni, az nem csak egy-két napot tölt el itt. Egy hosszabb nyaralás alkalmával igazán lenyűgöző helyeket fedezhetünk fel. A Villandry­ban álló kastély nevezetessége a hét hektáron és három szinten elhelyezkedő reneszánsz kert, amit 16. századi tervek alapján rendeznek szigorú mértani alakzatokba. Üdítő látvány az „ehető díszkert”, azaz a zöldségeskert kimondottan esztétikai szempontú elrendezése, a formák és a színek rafinált összhangja. A szerelem kertjében virágokkal kifejezve láthatjuk, hogy milyen a tragikus, a szenvedélyes, a hűtlen és a gyengéd szerelem. A vizek kertje ideális hely a pihenésre.
Igazi érdekesség még a Châteu d’Ussé, a hagyomány szerint tornyai ihlették a Csipkerózsika című mesét. A lovak kedvelőinek mindenképp érdemes ellátogatni Saumurba is, ahol az erődítményszerű kastély mellett megismerkedhetünk a híres Cadre Noirral. A Fekete Gárda nyilvános lovasbemutatóin megcsodálhatjuk a francia stílusú iskolalovaglás és a spanyol magasiskola hagyományos gyakorlatait. Az angol és arab telivérekből, han­­noveri és lusitano, valamint francia hátaslovakból álló ménes istállói a látogatók előtt is nyitva állnak, családi és csoportos jegy is váltható.
Aki teheti, foglaljon szállást a környék valamelyik kastélyszállójában, hogy belekóstolhasson a francia nemesség pompát és kényelmet ötvöző életstílusába. Azoknak, akik az itt élő embereket is szeretnék jobban megismerni, jó szívvel ajánlható a falusi vendéglátóhelyek (chambre d’hote) valamelyike. A legtöbb helyen finom, házi készítésű reggelivel kedveskednek a vendégeknek. Magyar gyomornak talán kicsit furcsán hangzik az egyik specialitás, az édes bundáskenyér, de friss idénygyümölccsel nagyon finom, érdemes kipróbálni! (Vendéglátónk a tojásokat elkeverte 1-2 evőkanál cukorral, 1 vaníliarúd kikapart belsejével és 2-3 evőkanál tejszínnel. A vékonyra szeletelt kenyeret – kalácsot is lehet – beleforgatta a tojásba, és egy kevés olvasztott vajon szép pirosra sütötte. Fahéjas cukor és házi lekvár is jól passzol hozzá.)
A helyiek szeretik friss és helyben termesztett alapanyagokból készíteni az ételeket. Helyi specialitás a heringhez hasonló vándoralóza, amit grillezve, krémes sóskamártással tálalnak (Aloses à l’oseille) vagy a grillezett sügér, amihez egy speciális Loire völgyi mártást szolgálnak fel, mogyoróhagymából, borecetből és vajból (sandre au beurre blanc). A környék egyik leghíresebb desszertje a Tarte Tatin, a mindkét oldalán karamellel bevont almatorta. A helyi sajtok főleg kecsketejből készülnek, mint például a hamuval bevont Sainte-Maure de Touraine, aminek szalmaszál húzódik a közepén, hogy már ránézésre meg lehessen különböztetni a többi kecskesajttól.
Borászati szempontból is igen sokszínű a Loire völgye. Kóstolhatunk itt könnyű rozéborokat (Rosé d’Anjou), amit többnyire lehűtve, sütemények mellé kínálnak. Kitűnő aperitif lehet a saumuri pezsgő vagy a Vouvray pétillant (gyöngyözőbor). Érdemes megkóstolni a sancerre-i fehérborokat vagy a bourgueil-i vörösborokat is. Mielőtt bevásárolnánk a tájegységre jellemző borokból, a legtöbb pincészetben lehetőség van a kóstolásra is.
A Loire völgyében tett kirándulás egyik kihagyhatatlan programja a szabadtéri piac meglátogatása. Már a látványuk is csodálatos, a pultok roskadásig vannak helyben termesztett, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel és helyben előállított élelmiszerekkel. A piac tökéletesen alkalmas arra, hogy a korán kelők itt költsék el a reggelijüket. Rengeteg friss péksüteményt és helyi sajtot árulnak, nem beszélve a különleges mézekről és lekvárokról. Szinte mindent meg lehet kóstolni, ezt a lehetőséget kár is lenne kihagyni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!