hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Besurranó

2011. 03. 18.
Magyarországon a 15 év felettiek több mint 40 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben. További egymillióan vannak, akik nincsenek tisztában az állapotukkal, vagyis nem tudnak arról, hogy valamilyen betegségük van – derül ki a GfK HealthCare legfrissebb adataiból.

Ipolyi-Topál Gitta

Manapság életmód és egészség témában egyrészt ömlik ránk az információ, amelyből ember legyen a talpán, aki ki tudja válogatni, hogy melyik hiteles a sok „rákmegelőző” étrend-kiegészítő és tuti fogyási tipp között, valamint – és látszólag ellentmondásosan – a lakosság egészségkultúrája, finoman szólva is, hagy kívánni valót maga után.
Mi tehát az a józan útvonal, amelyet érdemes követni, ha egészségmegőrzésre, egészséges életmódra gondolunk? Az egészség őrzését hasonlóképp kell elképzelnünk, mint a besurranók elleni védelmet: nem engedünk be idegent, zárjuk az ajtót, értékeket nem hagyunk látható helyen a lakásban. Igazságtalannak érezhetjük, hogy nekünk okoz kényelmetlenséget, és hogy figyelnünk kell erre, de még mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint a károkat rendezni. Ugyanakkor a besurranótól való rettegés miatt nem lakunk földalatti betonbunkerben. Hasonló az egészségvédelem is: van egy középút a beteges félelem és a totális felelőtlenség között, ezt kell megtalálnunk, és ebben segítenek nekünk a szűrőprogramok és a szakemberektől származó életmódtanácsok.
A szűrés egészséges vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti, amelynek az a célja, hogy egyszerűen elvégezhető, kellemetlenséget nem okozó módszer segítségével kimutassák a panaszokat még nem okozó betegségeket. Ha az eredmény „pozitív”, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz.

Daganatos betegségek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!