hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Stresszes reggelek?
Kisgyermekes anyukáknak olykor igazi kihívás a reggeli készülődés

2011. 01. 07.
„Jó reggelt, bogaram, vár az ovi és a barátok. Ne a kisruhádat vedd fel, mert hideg van! Tegnap kikészítettük a kantáros nacit. Nyomás fogat mosni! Gyere kincsem, mert elkésünk! Nem, most nem tudok neked mesélni, majd délután…” Ilyen és ehhez hasonló mondatok ismerősen csengenek szinte minden kisgyermekes otthonban. Ezt támasztja alá a TNS frissen végzett kutatása is a reggeli stresszről.

Az idén szeptemberben végzett felmérés rámutatott, hogy ezekben a családokban gyakran komoly feszültségek között zajlik a reggeli készülődés. A válaszadó anyukák közel háromnegyede állítja, hogy nagyon is jellemző a reggeli stressz a családjukban.

A reggeli feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába. Természetesen a jelenség sokkal inkább jellemző a nagyvárosi családokra. A rohanó világban a szülők attitűdje vajon beágyazódik-e a gyerekek mindennapjaiba?

Dr. Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás elválaszthatatlan velejárója a stressz. „Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák azt, amit otthon látnak" - teszi hozzá dr. Futó Judit az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa. A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak. Ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot, ami természetesen mindennapi jólétük egyik alappillére. A stressz, a rohanás, a kiszámíthatatlanság, a túlzott spontaneitás a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!