hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Filmek az ünnepekre

2010. 12. 23.
Mit tegyünk, ha szeretnénk valami értelmes és inspiráló alkotást látni? Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány filmet, amely képes arra, hogy megmozgassa agytekervényeinket, és felrázza az egész évi mókuskerékben eltompult érzelmeinket.

Beszűkült kultúránktól olyannyira idegen a reménység ideája, hogy a csüggedésre hajlamos magyar lélek már-már automatikusan valami hátsó szándékot keres egy inspiráló film mögött, vagy épp túl „egyszerűnek" titulálja azt. Pedig egy-egy ilyen történet sok esetben segíthet saját problémáinkat is más perspektívába helyezni: mások küzdelmei láttán saját kis tyúkpereink máris nevetségessé válnak. Annál is inkább, mert csupa valóban megtörtént eseményről van szó. „Magyar vagyok. Természetem komoly,/ Mint hegedűink első hangjai" - fogalmazott már Petőfi is. De mi van akkor, ha nincs szükség bonyolult mélységekben való búvárkodásra, hanem egyszerűen csak fel kell tekinteni az égre, és meglátni, hogy van remény?

Családi mozizásra megfelelő választásnak kínálkozik a Sandra Bullock főszereplésével készült A szív bajnokai (The Blind Side) című film, amely kint nagy kasszasikert aratott. A forgatókönyv a népszerű amerikaifutball-játékos, Michael Oher nem mindennapi életét dolgozza fel: hogyan fogad örökbe egy jómódú fehér keresztény család egy hontalan fekete fiút, akiből aztán Amerika ismert és népszerű sportolója lesz. Hogyan tanul meg fokozatosan bízni és szeretni ez a csendes és visszahúzódó „nagy melák"; hogyan nyílik ki az emberi kapcsolatokban és virul ki intellektuálisan, és hogyan találja meg azt, amiben igazán tehetséges. (Bővebben lásd írásunkat a Hit és Értékek rovatban.)

Hasonlóan felemelő film a híres fekete bőrű idegsebész, Dr. Ben Carson életéről készült Áldott kezek (Gifted hands) című tévéfilm. Carson nyolcéves, amikor szülei elválnak, testvérével együtt édesanyja egyedül neveli tovább. Alsó tagozatosként az „osztály hülyéje" címet viseli, mert kereken nullapontos dolgozatokat ír. Az indulatos, verekedésre hajlamos Ben életében minden körülmény készen áll arra, hogy börtönben vagy az utcán végezze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!