hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Carla asszony szalonja
Kaviárbaloldal után az Élysée-palotába

2010. 09. 24.
Carla Bruni-Sarkozy volt a célpontja annak az „összeesküvésnek”, amely mögött állítólag Rachida Dati volt igazságügy-miniszter és a francia elnök egykori sógornője állt. Sarkozy korábbi kedvence azt szerette volna elérni, hogy Bruni távozzon az Élysée-palotából, és helyére visszajöjjön Sarkozy második felesége, Cecilia – állítja Carla Bruni hivatalos életrajza, amely a múlt héten került a könyvesboltokba – egy nappal az után, hogy egy másik, nem hivatalos életrajz is napvilágot látott.

A könyv állítása szerint Carla Bruni-Sarkozy márciusban a francia rendőrség és a titkosszolgálat jelentéséből értesült arról, hogy Rachida Dati és Sophie Douzal (az elnök öccsének volt felesége) pletykák és kitalált történetek terjesztésével szerették volna elérni Bruni távozását az Élysée-palotából. A jelentés, amely részben telefonhívásokra és sms-üzenetekre alapozta megállapításait, az után került Bruni kezébe, hogy idén tavasszal megszaporodtak a pletykák, melyek szerint az elnök és felesége rendszeresen csalja egymást.
Datit, aki korábban Sarkozy kabinetjének egyik sztárja volt, majd kiesett az elnök kegyeiből, „semmi nem tarthatja vissza attól, hogy visszatérjen a szédítő magasságokba”, ahogy a szerzők írják. Szövetségesével, Sophie Douzallal (aki válása ellenére továbbra is megtartotta a jól csengő Sophie Sarkozy nevet) olyan tervet eszeltek ki, amely inkább illett az ármánykodó szalonpolitizálás világába, mint a modern politikába: mivel úgy találták, Sarkozy felesége az elnökség gyenge pontja, rosszindulatú pletykák terjesztése által kívántak megszabadulni tőle, és visszacsalogatni az előző feleséget. Cecilia, akitől az elnök 2007 októberében vált el, mellesleg új férjével New Yorkban él. (Brunit 2008 februárjában, a válás után alig néhány hónappal vette el Sarkozy.) A jelentés kézhezvétele után Bruni telefonon értesítette Ceciliát, és azt tanácsolta, tartsa távol magától egykori sógornőjét és Datit.
Rachida Dati és a francia first lady kapcsolata már az első pillanattól feszült volt, amikor a volt szupermodell beköltözött az Élysée-palotába. Egyes források szerint tavaly egy alkalommal az elnöki ágyra mutatva ezt a megjegyzést tette Datinak: „Nagyon szerettél volna bekerülni ide, ugye?” Rossz nyelvek szerint amúgy Datinak ez sikerült, ha csak ideiglenesen is: 2008 telén született gyermeke apját a mai napig nem nevezte meg, és többen úgy vélik, hirtelen politikusi felemelkedése majd kegyvesztettsége az elnökkel való kapcsolatával áll szoros összefüggésben. (A szintén a találgatások kereszttüzébe került Aznar volt spanyol miniszterelnök még hivatalos közleményben is kijelentette, hogy nem ő a gyermek apja.)
Dati volt Franciaországban az első észak-afrikai származású magas rangú kormánytag, aki tavaly azért volt kénytelen megválni posztjától, mert Sarkozy megelégelte önkényes vezetési stílusát és extrém költekezését. Dati ezután Brüsszelben lett európai parlamenti képviselő.
Pletykák ide vagy oda – Carla Bruni sokak szemében jelenti az elnökség gyenge láncszemét. A hivatalos életrajzzal egy időben megjelent „Carla: A Secret Life” című életrajz kevésbé előnyös képet fest az elnök feleségéről, akit a plasztikai sebészet és a szex megszállottjaként, valamint női Don Juanként fest le annak ellenére, hogy az Élysée-palota szakértői mindent megtettek, hogy a „félénk fiatal nő” új imázsát erősítsék meg vele kapcsolatban. Kritikusai szerint a korábban a „kaviárbaloldal”-hoz tartozó Bruni „agyafúrt kaméleon”, aki ultraliberális topmodellként gátlástalanul kivetette a hálóját a konzervatív politikai oldalon álló Sarkozyre.
A Bruni „titkos életét” taglaló életrajz számot vet partnereinek és szeretőinek hosszú listájával is, és azt állítja, az elnökkel való házasságában kirívó előélete okozza a legtöbb összeütközést – ami nem is csoda, hiszen Bruni mindössze néhány héttel házasságkötésük előtt jelentette ki egy magazinnak, hogy a monogámia untatja, egy másik interjúban pedig vállalta a „femme fatale”, végzet asszonya minősítést. Nem sokkal ez után három korábbi partnerét hívta meg a Riviérán fekvő luxusnyaralójába, ahol férjével pihent. Sarkozyt a vacsoránál feleségéről szóló történetekkel szórakoztatták azokból az időkből, amikor az asszony még hozzájuk tartozott…

First celebek

Michelle Obama az egyetlen a szemében, aki elvitathatja tőle a világ legszexibb és legragyogóbb first ladyjének címét – állítja Besma Lahouri újságíró Carla Bruniról szóló nem hivatalos életrajzában. Michelle Obama meglehetősen hűvösen nyilatkozott Carla Bruniról, amikor a G8 tavaly júliusi aquilai találkozóján kijelentette: nem értékeli nagyra a sztárságot, és nem különösebben kívánja az eleven természetű francia elnökfeleség társaságát – ehelyett Sarah Brownnal, a nemrég leköszönt Gordon Brown brit miniszterelnök feleségével töltötte idejét. Obamáék már korábban is igyekeztek távol tartani magukat a francia kollégáktól, akiknek stílusa minden téren meglehetősen távol áll tőlük.
Sarkozy kapcsolata azonban nem kifejezetten harmadik felesége miatt romlott meg az amerikai elnökkel. 2006-ban, amikor az akkor még demokrata szenátor Obamával találkozott, éppen egy viharos veszekedésen voltak túl akkori feleségével, Ceciliával. A beszélgetés szünetében Sarkozy és Cecilia sötét pillantásokat váltottak, mire a zavarba jött Obama, a feszültséget oldandó, a következő kijelentéssel fordult Ceciliához: „Michelle-nek is nehéz.
De meglátja, minden rendbe jön.” Sarkozyék egy évvel később elváltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!