hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemben az árral
Jóban-rosszban: összefogás a Börzsöny lábánál

2010. 05. 28.
A Morgó-patak ezúttal is kitett a nevéért: a hétvégi nagy viharban harsogva zúdult le a Börzsönyből az áradat. Mégsem lett nagyobb baj - mondják a helybeliek -, mert a falut átszelő mély patakmeder állta a próbát. Csak két-három, a legmélyebben fekvő ház lábazatáig és pincéjébe jutott el a víz. A bajbajutottakat a község azonnali segítségben részesítette, mert - mint mondják - mióta világ a világ, mindig összefogtak az emberek.

„Amikor 1990-ben különváltunk Nógrádtól, azzal kezdtük a munkát, hogy lemeszeltettük a falu összes házát. Egy település adjon magára, ha belép ide a látogató, ne a szemetet meg az elhanyagoltságot lássa az utcán" - idézi fel a rendszerváltás körüli éveket Berkenye polgármestere. Schmidt Józsefné - akit a falu hatszázötven lakosa csak Marika néniként ismer - húsz éve vezeti a települést.

A polgármester számára a rend nem csak választási jelszó. „Marika néni a községháza mellett egyszer elvesztette a mobiltelefonját. Az csak természetes, hogy a becsületes megtaláló viszszavitte a készüléket. A polgármester asszony nagyon megörült, mert nem vette észre, hogy amikor lehajolt a gyomokat kihúzni a közút menti ágyásban, a telefon kicsúszott a kötényéből" - érzékelteti büszkén egy falubeli, hogy milyen példát mutat a község első embere. A faluban amúgy kiemelkedő a közbiztonság, köszönhetően annak, hogy az emberek megbecsülik a maguk és mások értékeit.

A kicsiny nógrádi falu történetét - mint oly sok magyar települését - a török megszállás szelte keresztbe. Már az 1300-as évek végén virágzó település volt, de a hódoltsági időkben szpáhibirtokká minősítették - el is pusztult néhány évtized alatt. A váci püspök a felszabadulás után Baden- Würtenbergből érkezett német ajkú lakosokkal alapította újra Berkenyét. Először négy család érkezett, akik jobbágytelkeket alakítottak ki, majd jöttek a többiek. Húsz év alatt a lélekszám mintegy 400 főre emelkedett. Nagyjából ennyi maradt majd háromszáz éven keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!