hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ösvény a megértéshez

2006. 10. 11.
Nemrégiben jelent meg az Izraelben élő Jehuda Lahav – többek között lapunk tudósítója – második önéletrajzi írása Ösvény a megértéshez címmel. A Kassán kiadott kötet a szerző életének tizenkét évét fogja át, és olyan szemszögből világítja meg a zsidó nép küzdelmét Izrael földjén, melyet külső szemlélő nem volna képes ilyen őszintén és hitelesen visszaadni.

A könyv budapesti bemutatóján, az Alexandra Irodalmi Kávéházban a szerző kötetlen beszélgetés keretében történeteket mesélt azokból az időkből, amikor még Szlovákiában élt szüleivel, beszélt a náci haláltáborok pokláról, és arról, hogy szülei találékonysága és a Gondviselés hogyan segített neki mindezt túlélni.

Felelevenített kibucsztorikat is, melyek bepillantást engednek a cionista pionírok mindennapjaiba. Olyan helyzetekbe, amikor ágyneműjegyekért már addig is együtt élő párok mégis összeházasodtak, de a rabbi elé nem mindig azok álltak, akiket ténylegesen össze kellett adni, vagy amikor a Magyarországra látogató izraeli delegáció hatalmas dilemmával találta szembe magát: a pont akkor hazánkban tartózkodó palesztin küldöttség Abu Ijáddal az élén hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni velük, viszont számukra tiltott volt a PFSZ-szel tárgyalni.

Mesélt a Kádár-éra alatti hatalmas bevándorlási hullámról, amikor a háborút átvészelt, Magyarországra visszatért zsidók tömegesen költöztek Izraelbe az olyan „népi rigmusok” hatására, mint „vigyázz, Itzchik, most nem viszünk Auschwitzig”.
A holokauszt poklát is megjárt író-újságíró elmondta: a túléléshez elengedhetetlen a humor és a derű – akiből ez kihalt, nem volt képes tovább cipelni az emlékek terhét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!