hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egerek és emberek
Színház

2002. 12. 02.
Lakásszínházak hangulatát idézi a Madách Stúdió. Zegzugos folyosókon, lépcsőkön föl-le bolyongva találtuk meg a játszóteret. Nem írok színpadot, mert a nézőkkel egy térben játszottak a színészek. A régi színidirektorok módján Kerényi Imre igazgató – igaz, csak felvételről – köszöntötte a nézőket, és kívánt jó szórakozást.

Az Egerek és emberek "kötirodalom", talán ezért volt a nézőtéren oly sok fiatal – s bizonyára kivétel nélkül lekötötte őket a fordulatokban gazdag cselekmény. A játék térbeli közelsége is élvezetes: a szivarfüst érezhető, a mimika látható, a suttogás hallható. Az amerikai szerző regénye az elmúlt század harmincas éveit, a nagy gazdasági világválságot követő időszakot eleveníti föl. Tömeges a munkanélküliség, nincstelen városiak vonulnak délre, hogy embert próbáló idénymunkákat vállaljanak a nagybirtokokon. Ez nem afféle amerikai álom beteljesedése, a megélhetésért való küzdelemben végtelenül leegyszerűsödnek a dolgok: az egymás közti kapcsolatok, az embereket mozgató célok és vágyak éppúgy, mint az őket körülvevő tárgyi környezet. A darab hosszú ideje tartó magyarországi sikerére a jó szereposztáson és rendezői munkán kívül további magyarázat az lehet, hogy egyesek szerint Steinbeck regényei – illetve kiszolgáltatott, "nullszintről" induló hősei – hazájában mindig akkor a legnépszerűbbek, amikor magas a munkanélküliség, vagy amikor a nagy gazdasági korporációk különösen nagy méltánytalanságokat követnek el. 

Jó szívvel ajánlom az Egerek és emberek megtekintését a Madách Stúdióban mindenkinek, nem csak azoknak, akiknek kötelező lenne elolvasni. 

(John Steinbeck: Egerek és emberek. Madách Stúdió. Rendező: Sz?cs Gábor)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!