hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A veresegyházi medvekórus
Rezervátum mackóknak és farkasoknak

2002. 11. 11.
Veresegyháza, ez a Budapesttől 36 km-re található kisváros már nem csak asszonykaráról és termálfürdőjéről híres. Itt a település szélén, a Gödöllői-dombság lábánál egy 2,5 hektáros területen található Magyarország első medve- és farkasrezervátuma. A menhely gondolata 1998-ban merült fel azt követően, hogy a helyi polgármester megszánt tizenkilenc ketrecben tartott medvét. Az állatokat helyi tulajdonosuk helyhiánnyal küzdő állatkertekből, vadasparkokból gyűjtötte össze, a létszám fölötti medvékre ugyanis menhely híján "altatás" várt volna. Az elöljáró az állatok elhelyezésére ajánlotta fel a parkot, hogy a mackók a lehetőségekhez képest természetes körülmények között éljenek. Helyi vállalkozók segítségével épültek meg a betonbarlangok, a medencék és a kerítésrendszer. A rezervátum fenntartásában a helyi önkormányzat mellett komoly szerepe van az angliai állatvédő egyesületnek, a WSPA-nak is.Fotó: Holczer Péter

Jelenleg harmincnégy barnamedve található itt, a kisebb, erdélyi szalmasárga egyedek mellett nagy test? szibériai, kamcsatkai példányokat is láthatunk. A medvék szigorú hierarchiában élnek, minden új állat bekerülése esetén ez a rangsor módosul. Bár monogámok, szaporodásuk fogságban nem biztosítható. Mindenevők, mostanában sokat esznek, készülnek a téli álomra. Decembertől háromszor kéthetes időtartamban alszanak vackukon, közben két-három napig kinn tartózkodnak, járkálnak, eszegetnek.

A táplálékul szolgáló élelmiszereket a menhely ingyen kapja, pékségek, nagy bevásárló központok emberi fogyasztásra már nem alkalmas termékei kerülnek ide. A macik egészségét pedig a budapesti állatkert főállatorvosa havonta ellenőrzi.

Ez évtől indult el a macik "örökbefogadási" programja. Bárkit megillet a "menhelyi nevelőszülő" cím, aki az itt élő állatok közül kiválasztja kedvencét, és pénzadománnyal támogatja az alapítványt. Az így befolyt pénzösszeget a terület további fejlesztésére, fásítására, karbantartásá-ra, az életkörülmények további javítására fordítják. A medvék parkja mellett 1999 óta külön területen él a tíz farkasból álló falka, melynek egyedei szintén magánszemélyektől, állatkertekből kerültek ide. Láthatunk még vaddisznókat és rókát is, a park további tervei között pedig egy új állatsimogató is szerepel. A családokat a helyszínen büfé és pihenőhely várja. A park a hét minden napján nyitva tart, a belépés ingyenes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!