hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi legyen az avarral?
Tennivalók a kiskertben

2001. 12. 09.
Ilyenkor még tele a kert és az utca a fák lehullott leveleivel, általában komoly gondot okoz az eltakarításuk. Sok esetben a kert-, illetve telektulajdonosok egész egysze-rűen elégetik, sőt – mivel a nedves lomb nem ég túl remekül – még gázolajjal is alaposan meglocsolják az összegyűlt avart, tovább szeny-nyezve a már amúgy is szennyezett levegőt. 

Az őszi avar eltakarításának legjobb és leginkább gazdaságos módja a komposztálás. Akinek kertje van, és azt művelni is akarja (haszonkert, díszkert), annak nem árt időnként megtrágyáznia a földjét. A trágyához, itt a városban igen nehéz hozzájutni, és nem is a legolcsóbb. A legjobb megoldás a komposztálás, hiszen a lombtrágya olcsón, kevés erőfeszítéssel, "háztáji" keretek között is előállítható. Nosza, a kertünk egy kis, félreeső területén létesítsünk komposzttelepet! 

Elegendő, ha a kert egy piciny, eldugott zugában elkerítünk egy körülbelül egy négyzetméteres területet, és ide gyűjtjük a lehullott lombot, elhalt növényi részeket. A telepet akár a talajszint alá is rejt-hetjük, ilyenkor körülbelül egy köbméteres gödröt ásunk, és ebbe gyűjtjük a komposztálni valókat. A legjobb megoldás az, ha egyenest a talajra halmozzuk a lehullott leveleket. Ilyenkor úgyne-vezett kalodát készítünk. A kaloda sokféle anyagból készülhet, attól függően, hogy mi kerül éppen a kezünk ügyébe: a deszka, a sűr? szem? háló vagy a hullámpala egyaránt megfelel. A legcélszer?bb úgy összeállítani a kalodát, hogy egyik oldala könnyen leszedhető legyen. Még jobb, ha csak a palánk alsó, 30-35 cm széles részét távolítjuk el, ilyenkor nem kell az egész halmot átrostálnunk, egyenesen a telep aljáról termelhetjükki az érett komposztot, melyet minden körülmények között rostáljunk át, a még el nem korhadt maradékot pedig dobjuk vissza a telepre. 

Minden, a kertből, háztartásból kikerült anyagot – fűnyesedéket, gyomokat, kisebb ágdarabokat, nyúl-, vagy baromfitrágyát, a konyhából kikerülő szerves hulladékot – felhasználhatunk a komposztálásnál, no és persze ide kerülhet az őszi lomb is (kivétel a dió és a vadgesztenye levele). Természetesen olyan anyag nem kerülhet a telepünkre, ami nem korhad el. A gyomok ne legyenek felmagzottak, mert könnyen elgazosíthatják a kertünket. 

A komposzttelepünkön összegyűjtött hulladék általában egy, másfél év alatt komposztálódik. Ha szeretnénk felgyorsítani az érés folyamatát, akkor érdemes időnként egy kis Terra-Vitával vagy pétisóval megszórni a telepet, a tetejére pedig földet teríteni. Tartsuk mindig nyirkosan a komposztot, nyáron néha öntözzük is meg, de védjük a komolyabb esőktől, nehogy a csapadék kimossa belőle a nitrogént. (Dávid Miklós)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!