hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar lecsó törökül

2001. 12. 09.
Beköszöntött a tél. Ezen a tényen nehéz lenne változtatni. Az ember ilyenkor vagy azonosul a szürke estékkel, vagy mindent megtesz azért, hogy oldja ezeket valahogy. Általában az étkezések kínálnak remek alkalmat a mindennapok felvidámítására. Igazából a friss zöldségeknek már nincs szezonja – ami a szupermarketek korában ugyan nem igaz. Tény, hogy a most kapható zöldeknek nem ugyanaz az ízük – ha van nekik egyáltalán –, mint a nyáriaknak. Ezért maradnak a konzervek. 

A magyar háztartások talán legnépszerűbb tartósított élelmiszere a lecsó. Eme remek tojásos vagy virslis változatát biztosan ismerik mindenhol – viszont sok helyen unhatják is, de legalább színes és nyarat idéző. A sárgarépa, fehérrépa, zellerzöld, póréhagyma, alma, mazsola és citrom viszont friss és télen sem drága. A szárasok megtisztításával kezdhetünk egy olyan folyamatot, aminek a végén egy mediterrán étel kerülhet a télesti asztalra – senkit nem szeretnénk befolyásolni, ebéd is lehet. Olívaolaj kerüljön egy magas falú tepsibe, erre a felaprított zöldségek – ízlés kérdése, lehet karikára vagy csíkokra is. A citromot karikákra, a mazsolával nem érdemes bajlódni. Az egészet leönteni a lecsóval, annyival, hogy bőven elfedje, vagy egy paradicsomkonzervvel higítani. Ínyencek egy kis vörösborral is segíthetik az ízek összeérését. Kevés só hozzáadásával bekerülhet a sütőbe, ahol körülbelül 180-200 fokon süljön. 

Közben egy kisebb méret? báránycombot fokhagymával és rozmaringgal tűzdelve és enyhén sózva, kevés vízzel egy kuktában puhára párolunk – az első sziszegéstől számítva, a bárány korától függően, még 15-20 percig. Majd az idáig sülő zöldségekre rátesszük a húst – lehetőleg tisztítsuk le minden zsírtól és hártyától. Emelvén a hőfokot 240-re, együtt süljenek, amíg a zöldségek leve besűrűsödik. Közben a húst egyszer fordítsuk meg. Grillezős sütőalkalmatosság esetében a végén a húst pirítsuk meg egy picit. Köretnek héjában sült burgonya illik hozzá, amit egyszerre el lehet készíteni a hússal. Ha nem lenne kellően szép bárány a hentesnél – ez könnyen megeshet –, akkor pulykacombbal is megtehetjük ugyanezt, közel ugyanolyan jó lesz. Lecsós pulyka vagy bárány, egészen másként. Kellemes időtöltést! (mlg)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!