hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyereknek gyerekbútort
A srácok szobája

2001. 12. 09.
Azt akarjuk, hogy gyermekünk igényes felnőtté váljon, aki bárhová kerül, mindig képes maga körül hangulatos otthont teremteni? A rendszeretetet, a kreativitást mindenekelőtt úgy fejleszthetjük ki csemetéinkben, ha tetszetős és praktikus módon rendezzük be a szobájukat – olykor velük együtt, közösen. 

A gyerekszoba kialakításánál az a lényeg, hogy az idő múlásával mindig továbbfejleszthető legyen. Kezdetben a baba ellátásán van a hangsúly, később a mozgás és játéktér biztonságos kialakítása a feladat, majd hamarosan a tanuláshoz és az önállósodáshoz kell nyugodt körülményeket biztosítani.

A gyerekbútorok terén az utóbbi években folyamatos fejlődés tapasztalható, hiszen egyre szélesebb a választék a szép és korszerű, minőségi bútorokból. Vásárláskor a gyerek – miénktől eltérő – testfelépítésének megfelelő, kényelmes, biztonságos darabokat válasszunk. Figyeljünk a legömbölyített sarkokra, élekre, a szépen megmunkált felületekre, a stabil csomópontokra, hogy a bútorok az erős igénybevétel ellenére is megőrizzék állagukat. Mindig természetes alapanyagú terméket válasszunk! Ezt a szabályt a burkolatok, festékek, textilek esetében is tartsuk szem előtt, így csökkenthető az allergia kialakulásának a veszélye is. 

A gyermek önálló élete az első lépésekkel megkezdődik. Az izgő-mozgó apróságok biztonságára fokozottan ügyelni kell, ilyenkor az ajtónyílást, de különösen a lépcsőket rekesszük el, főleg ha a gyerekszoba az emeleten van. A korlátok tervezésénél a kisgyerek fejmérete meghatározó, a pálcatávolság maximum 12 centiméter legyen, így a kíváncsiskodó csöppség feje nem szorul a rácsok közé. A veszélyes korlátokra belső védelemként sűr? hálót tehetünk.

Az iskola megkezdésével megjelenik a gyerekszobában az íróasztal. Praktikusan, sokoldalúan kihasználható bútort vegyünk, ami feltétlenül legyen kényelmes és jó, ha állítható a lapmagassága. Az asztal balról (balkezes gyereknél jobbról) kapja a természetes fényt. Ebben a korban már indokolt, hogy külön szobát, de legalábbis saját zugot kapjon a gyermek. Ha erre nincs lehetőség, építsünk galériát, kis belmagasság esetén pedig ötletes szinteltolásokkal növelhetjük lakásunk hasznos alapterületét. A függőlegesen tagolt terek amúgy is kedveltek a gyerekek körében. A felső szinten pihenőzónát alakíthatunk ki számukra, ahova bevackolhatják magukat, alul az íróasztal, a könyvespolc, a ruhásszekrény kaphat helyet. Ha tehetjük, szereljünk fel bordásfalat, gyűrűt vagy akár hintát, szobacsúszdát, ezeket szívesen használja a legtöbb gyerek. Nagyon hasznos és kreatív kiegészítő a teletűzdelhető falitábla is. A színeknek, különösen a meleg, intenzív tónusú árnyalatoknak fokozottan nagy szerep jut a szoba vidám hangulatának megteremtésében. Egy gyerekszobának izgalmasnak, színesnek, vidámnak kell lennie, ezzel teremthetünk ingergazdag és egyben otthonos környezetet gyermekünk optimális testi-lelki fejlődéséhez. (Horváth I. Krisztina és Porubszky Helga belsőépítészek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!