hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Telepítsünk gyümölcsfát
Teendők a kiskertbenz

2001. 10. 07.
Napjainkban igen sok szó esik arról, hogy érdemes-e gyümölcsfát ültetni a házikertbe, hiszen a rengeteg fáradozásnál egyszer?bb, ha az olcsó gyümölcsöket beszerezzük a piacon. Ez részben igaz ugyan, de micsoda különbség van a saját fánkról szüretelt termés zamata és a bolti gyümölcs íze között, nem beszélve az ezzel járó sikerélményről!

Ha úgy határozunk, hogy a kertünkbe gyümölcsfát telepítünk, a legelső, hogy eldöntsük, milyen gyümölcsfát szeretnénk. Manapság rengeteg fajta áll rendelkezésünkre a faiskolai lerakatokban, és bizony elég nagy gond ezek közül kiválasztani a nekünk legmegfelelőbbet. Van korai, közepes és későn érő fajta. Házikertekbe legmegfelelőbb, legjobban bevált a törpenövekedés? alanyra oltott gyümölcsfa.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az oltványunk I. osztályú legyen, ennek jelzése a piros, a II. osztályúé a sárga. Igaz ugyan, hogy a II. osztályú olcsóbb, de itt nem szabad spórolni. Az I. osztályú oltvány jellemzője a jól fejlett, hajszálgyökérrel bíró gyökérzet, egyenes törzs és legalább négyágú korona. Ha mégis olcsóbbat szeretnénk, akkor érdemesebb suhángot venni, mert előnye, hogy a fa koronaszintjét a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk alacsonyabbra vagy magasabbra. Hátránya, hogy egy évvel később fordul termőre.

A gyümölcsfák (szabadgyöker?) ültetésének a legmegfelelőbb időpontja az ősz. Az ilyenkor elültetett fácskák még ebben az évben begyökeresednek. Természetesen tavaszszal is lehet ültetni, de ezek az ősszel ültetettekkel szemben kissé hátrányban lesznek.

A szabadgyöker? fák mellett konténeres fákat is árusítanak, ezeket majdnem egész évben lehet ültetni, a téli fagyos idők kivételével. Amikor a gyümölcsfákat telepítjük, gondolnunk kell arra, hogy az a kicsi fácska idővel megterebélyesedik, tehát úgy ültessük, hogy körülbelül 4-5 méteres területe legyen, nehogy idővel a lombozatok összenőjenek. Ha diófát akarunk ültetni, annak jóval nagyobb hely kell.

A telepítést megelőzi az ültetőgödör kiásása. Ez általában 1x1x1 méter (homokos talajon kisebb is lehet). A kitermelt föld felső felét a gödör jobb oldalára, az alsót pedig a másik oldalra dobáljuk, és hagyjuk a kiásott gödröt néhány napig szellőzni, majd töltsük vissza a földet a fordított sorrendben. A felső réteget előzőleg trágyázzuk meg (4-5 kilogramm istállótrágyával).

Amikor az oltványt beszereztük, akkor kerül sor az ültetésre. Ekkor már csak akkora gödröt ásunk ki, amekkorába a gyökérzet elfér. Mielőtt az oltványt a gödörbe tennénk, a gyökérzetét be kell mártani egy híg, agyagos masszába. A beültetéssel egy időben tegyük a fácska mellé a karót, nehogy a későbbi beszúrásnál megsértsük a gyökereket. Karót minden esetben használni kell, nehogy a szél vagy egyéb behatás következtében a már beindult hajszálgyökerek elszakadjanak. Ez komolyan hátráltatná fácskánk megerősödését.

Az oltvány olyan mélyre kerüljön, hogy a gyökérnyakon lévő oltás a talaj szintje fölé kerüljön 2-3 centivel.

A gödörbe visszatöltött földet alaposan döngöljük le, és bő vízzel iszapoljuk be, majd a fácska tövét kupacoljuk fel, vagy mulcsoljuk (szalmával, fűszálakkal stb.).

Lombfakadáskor tányérozzuk ki, és legalább egy évig gyakran öntözzük. 

Sok sikert kívánunk!

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!