hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Telepítsünk gyümölcsfát
Teendők a kiskertbenz

2001. 10. 07.
Napjainkban igen sok szó esik arról, hogy érdemes-e gyümölcsfát ültetni a házikertbe, hiszen a rengeteg fáradozásnál egyszer?bb, ha az olcsó gyümölcsöket beszerezzük a piacon. Ez részben igaz ugyan, de micsoda különbség van a saját fánkról szüretelt termés zamata és a bolti gyümölcs íze között, nem beszélve az ezzel járó sikerélményről!

Ha úgy határozunk, hogy a kertünkbe gyümölcsfát telepítünk, a legelső, hogy eldöntsük, milyen gyümölcsfát szeretnénk. Manapság rengeteg fajta áll rendelkezésünkre a faiskolai lerakatokban, és bizony elég nagy gond ezek közül kiválasztani a nekünk legmegfelelőbbet. Van korai, közepes és későn érő fajta. Házikertekbe legmegfelelőbb, legjobban bevált a törpenövekedés? alanyra oltott gyümölcsfa.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az oltványunk I. osztályú legyen, ennek jelzése a piros, a II. osztályúé a sárga. Igaz ugyan, hogy a II. osztályú olcsóbb, de itt nem szabad spórolni. Az I. osztályú oltvány jellemzője a jól fejlett, hajszálgyökérrel bíró gyökérzet, egyenes törzs és legalább négyágú korona. Ha mégis olcsóbbat szeretnénk, akkor érdemesebb suhángot venni, mert előnye, hogy a fa koronaszintjét a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk alacsonyabbra vagy magasabbra. Hátránya, hogy egy évvel később fordul termőre.

A gyümölcsfák (szabadgyöker?) ültetésének a legmegfelelőbb időpontja az ősz. Az ilyenkor elültetett fácskák még ebben az évben begyökeresednek. Természetesen tavaszszal is lehet ültetni, de ezek az ősszel ültetettekkel szemben kissé hátrányban lesznek.

A szabadgyöker? fák mellett konténeres fákat is árusítanak, ezeket majdnem egész évben lehet ültetni, a téli fagyos idők kivételével. Amikor a gyümölcsfákat telepítjük, gondolnunk kell arra, hogy az a kicsi fácska idővel megterebélyesedik, tehát úgy ültessük, hogy körülbelül 4-5 méteres területe legyen, nehogy idővel a lombozatok összenőjenek. Ha diófát akarunk ültetni, annak jóval nagyobb hely kell.

A telepítést megelőzi az ültetőgödör kiásása. Ez általában 1x1x1 méter (homokos talajon kisebb is lehet). A kitermelt föld felső felét a gödör jobb oldalára, az alsót pedig a másik oldalra dobáljuk, és hagyjuk a kiásott gödröt néhány napig szellőzni, majd töltsük vissza a földet a fordított sorrendben. A felső réteget előzőleg trágyázzuk meg (4-5 kilogramm istállótrágyával).

Amikor az oltványt beszereztük, akkor kerül sor az ültetésre. Ekkor már csak akkora gödröt ásunk ki, amekkorába a gyökérzet elfér. Mielőtt az oltványt a gödörbe tennénk, a gyökérzetét be kell mártani egy híg, agyagos masszába. A beültetéssel egy időben tegyük a fácska mellé a karót, nehogy a későbbi beszúrásnál megsértsük a gyökereket. Karót minden esetben használni kell, nehogy a szél vagy egyéb behatás következtében a már beindult hajszálgyökerek elszakadjanak. Ez komolyan hátráltatná fácskánk megerősödését.

Az oltvány olyan mélyre kerüljön, hogy a gyökérnyakon lévő oltás a talaj szintje fölé kerüljön 2-3 centivel.

A gödörbe visszatöltött földet alaposan döngöljük le, és bő vízzel iszapoljuk be, majd a fácska tövét kupacoljuk fel, vagy mulcsoljuk (szalmával, fűszálakkal stb.).

Lombfakadáskor tányérozzuk ki, és legalább egy évig gyakran öntözzük. 

Sok sikert kívánunk!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!