hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magzatvédő vitamin

1998. 11. 07.
Európában száz gyermekből négy születik súlyos, maradandó fejlődési rendellenességgel. A mai magyar gyakorlat szerint a kötelező szűrés alkalmával diagnosztizált beteg magzatok édesanyjának felajánlják az abortusz lehetőségét. Ennél azonban korábban is lehet cselekedni az egészséges bébik érdekében – legalábbis ezt mutatták a hazánkban Dr. Czeizel Endre által vezetett kísérletek, amelyek az ún. magzatvédő vitamin hatását vizsgálták. A terhesség harmadik és nyolcadik hete között igen jelentős, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény 94 százalékban védte ki a rendellenességek kialakulását. Az eredmény figyelemre méltó, a hatásmechanizmus egyszer?: a fehérjelebontás során képződő toxikus anyagtól egy génhiba miatt minden ötödik ember szervezete nem tud megszabadulni. Ez az anyag, a homocisztein, felhalmozódva károsodásokat okoz a magzatban. A génhiba ellenére azonban gond nélkül lejátszódik az egészséges biológiai folyamat, ha elegendő B6, B11 és B12 vitamin van a szervezetben. A többek között Magyarországon is végzett kísérletek eredményei olyan hatással voltak a nemzetközi szervezetekre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnal felvette céljai közé, hogy minden anyuka hozzájuthasson a magzatvédő vitaminhoz. A fejlődési rendellenességgel született babák nagy többsége szegény családokba születik, ezért külön problémát okoz a vitamin eljuttatásának módja az anyákhoz. Táplálékkal a szükséges mennyiséget nem lehet elfogyasztani: ahhoz napi több tucat adag spenótot kellene megenni. A vitamintabletták ajánlása nem elég hatákony módszer, hiszen ezek pontosan az alacsonyabb társadalmi osztályokat, a tájékozatlan gyermekvállalókat nem érik el, nem is beszélve arról, hogy a készítmény szedését a tervezett fogamzás előtt egy hónappal tanácsos elkezdeni, sok terhes asszony pedig ennél jóval később jelenik meg először orvosnál. Ezt felismerve az amerikai kormány kötelezővé tette a kenyérliszt B-vitaminnal való dúsítását, így – akarva-akaratlan – valóban megeszik a tengerentúli kismamák a szükséges mennyiséget. Mindezzel azonban még nem merült ki a B6, a B11 és a B12 vitamin jótékony hatásainak sora. Bizonyítottan csökkentik az érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét, és feltételezések szerint a rákos megbetegedésekre is hatással vannak, sőt még a depressziós állapotok megelőzésében is szerepük lehet. Nem véletlen, hogy az amerikai intézkedést Hillary Clinton az oltások bevezetésének jelentőségéhez hasonlította.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!