hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Muhammad Ali (1942 – 2016)

2016. 06. 09.
Az egész világ gyászolja a 20. század kultikus figuráját, a 74 éves korában elhunyt Muhammad Alit, aki sportolóként és közszereplőként is kiemelkedő és egyben rendkívül ellentmondásos személyiség volt.

Harminc szenvedéssel teli év után 2016. június 3-án elhunyt Muhammad Ali (születési nevén Cassius Clay), minden idők egyik legnagyobb hatású sportolója és ellentmondásos közéleti személyisége. Az elmúlt mintegy három évtized során, amelyet Ali a betegségével való küzdelemmel töltött el, az egykori sztársportolót számtalan alkalommal kezelték különféle kórházakban. Legutoljára azonban már az orvosok sem tudtak segíteni. „Minden, amit én testileg szenvedtem, egyúttal azokat az értékeket is jelenti, amiket elértem az életben. Egy ember, aki nem elég bátor, hogy felvállalja a kockázatokat, sohasem fog elérni semmi értékeset az életben” – mondta Ali akkor, amikor a nyolcvanas években megkapta az orvosi diagnózist betegségéről.

Ugyan Alit tartják minden idők legjobb ökölvívójának, megválasztották a 20. század legnagyobb sportolójának is, kulturális, sőt politikai hatása és szerepe talán még jelentősebb. Ahogyan azt Grant Farred a fekete intellektuális mozgalmakról írt What’s my name? című könyvében megfogalmazta, Ali saját maga ösztönösen alkotta meg társadalmi-politikai üzenettel felruházott, metaforikus-szimbolikus alakját. Ez az általa kreált Muhammad Ali képviselte a tradicionális „fehér kultúrával” szembeni szembenállást, a régi Amerika törvényeinek elutasítását. Egészen a betegségéig mintegy két évtizeden keresztül a sportvilág és az amerikai közélet kiemelkedő szereplőjévé vált. Kivételes fizi­kai adottságain túl intelligenciája, spontán, eredeti és nem ritkán rendkívül agresszív megnyilvánulásai, illetve – nem utolsósorban – ellenállhatatlan és megsemmisítő humorérzéke miatt Ali nemcsak az amerikai fekete közösség, hanem a fehér fiatalok számára is valóságos idollá vált.

Egy biciklivel kezdődött

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!