hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csoda Leicesterben
Kiscsapat űzött csúfot az elitista futballiparból

2016. 05. 05.
Egészen elképesztő pénzmennyiséget, 1 milliárd angol fontot költöttek az angol futball leggazdagabb csapatai játékosvásárlásra – mindhiába. A felfoghatatlan és teljesen esztelen költekezés ellenére egy – viszonylag – szerény büdzséből gazdálkodó kiscsapat, a Leicester City F.C. lett a bajnok a ködös Albionban. A három­százezres város focicsapatáról most a világ legnagyobb szerkesztőségei közlik beszámolóikat, a leggazdagabb futballklubok közgazdászai pedig már javában készítik idei veszteségleírásaikat hírhedt klubtulajdonosaiknak.

„Az már egész egyszerűen beteges, hogy mennyit keresek” – fakadt ki alig néhány nappal ezelőtt Juan Mata, az angol Manchester United spanyol labdarúgója. A kijelentés csak elsőre tűnik meglepőnek: Mata ugyanis – a legjobb európai ligákban játszó társaihoz hasonlóan – tényleg felfoghatatlan összegeket tehet zsebre. A számok nyelvére lefordítva hetente (!) mintegy 150 ezer font (körülbelül 60 millió forint) üti a markát alapfizetésként, s ezzel az összeggel még nem is Mata számít a legjobban kereső labdarúgónak. És ez csak egy apró szelete a kissé bizarrá váló nemzetközi futballiparnak, amely ugyan világszerte jóval több munkahelyet és kiugrási lehetőséget teremt, azonban jóval kevesebb eredetiséget nyújt a futballrajongóknak, mint korábban.

A nemzetközi futballnak ezekre az árnyoldalaira is ráirányította most a figyelmet az a Leicester City, amely meglehetősen simán, három fordulóval a vége előtt zsebelte be az egyik legnagyobb presztízzsel bíró sorozat bajnoki címét. De mégis hogyan sikerült ezt összehozniuk?

A kékek receptje

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!