hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Doppingmaffia
A keresztapa szerepében Lance Armstrong

2012. 10. 25.
A hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong elvesztheti mindazt, aminek eddigi életét alárendelte: bajnoki címeit, sikereit, a legyőzhetetlenség mítoszát. A „Dominátort” illető vádakkal kapcsolatban az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) több ezer oldalas dokumentumot állított össze és hozott nyilvánosságra. Ebben oldalról oldalra tárul fel „a legfejlettebb, legprofesszionálisabb és legsikeresebb doppingprogram, amelyet a sportvilág valaha is látott”.

Az akta huszonhat személy tanúvallomását tartalmazza, ezen kívül e-maileket, gazdasági adatokat, laboreredményeket, számításokat, jegyzőkönyveket, banki kivonatokat, újsághíreket, amelyek mind Armstrong és támogatóinak bűnösségét támasztják alá. A vád szerint a kerékpáros 1998-tól 2011-ig folyamatosan doppingolt, és ebben csapatához tar­tozó szakemberek, orvosok és sportoló tár­sai is támogatták. Repertoárjában szerepelt az EPO-, a kortizon-, a tesztoszteron-, a HGH- és a vérdopping is. Egy orvos – a „Dottore Epo”-ként elhíresült Michele Ferrari – végigkísérte sportpályafutása állomásain, a többi szereplő menet közben cserélődött, mégsem buktatta le senki.

Az egykori csapattársak, támogató, kiszolgáló személyzet és a sportolók maguk is profitáltak Armstrong sikereiből, általa lettek sikeresek, és sok pénzt kerestek. Ha valaki mégis megingott, személyesen Armstronggal került szembe. A megfélemlítés és a fenyegetések általánosak voltak annak érdekében, hogy továbbra is hallgasson az illető. Aki nem működött együtt, az repült. Így járt 2004-ben Filippo Simeoni is, akit kamerák előtt tett helyre Armstrong, majd utolsó embert csinált belőle a csapatban. Ez egyébként bevett módszere volt: riválisaiból rövid úton páriák váltak.

Az egyik tanú, Levi Leiphemer, Armstrong kiemelt segítőinek egyike a 2000-es és 2001-es Tour-győzelménél, azt mondta, hogy „a dopping nem kivétel volt, az volt az alap”. Tanúskodása nyomán felesége fenyegető SMS-eket kapott a sportolótól. Rajta kívül további 12 egykori csapattárs törte meg most a csendet, közülük kilencen dr. Ferrari páciensei voltak. Armstrong ügyvédei szerint az egész tanúvallomási hullám annak köszönhető, hogy megfélemlítették és alkukra kényszerítették a koronatanúkat. Védőügyvédje, Timothy Herman szerint ezt be is tudták volna bizonyítani, ha bíróság elé vitték volna az ügyet – ám Armstrong lemondott erről a lehetőségről, nem akar harcolni. A tanúk jó része egyébként már befejezte karrierjét, akik még aktívak, azok is csak fél év eltiltást kaptak – 2012. szeptember 1-től 2013. március 1-ig, amikor a kerékpársportban amúgy is szünet van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!