hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A cél pont az aranyérem
A sportlövő világbajnok Sidi Péter exkluzív interjút adott a Heteknek

2011. 01. 07.
Sidi Péter a világon először három számban is döntős volt 2010-ben a müncheni sportlövő világbajnokságon. A király kategóriának számító 3 × 40 lövéses összetettben aranyérmet nyert, légpuskában ezüstöt, a 60 lövéses fekvő testhelyzetben negyedik lett. A sportújságírók szavazása szerint 2010-ben Magyarországon ő volt a második legjobb férfi sportoló.

Nagy nyilvánosság előtt egyértelműen kijelentetted, hogy 2012-ben Londonban olimpiai bajnok akarsz lenni. Mire épült ez a határozottság és bátorság?
–ŰEgyértelműen ez a célom! Ezért dolgozom mindennap, és az elmúlt évek, valamint a müncheni világbajnokság eredményei is azt igazolják, nem alaptalan a célkitűzésem. Jó irányban haladok, az életkorom is megfelelő, és mivel már az összes érmet begyűjtöttem, ami megszerezhető ebben a sportágban. Az olimpiai arany hiányzik.
Jó, de mégis voltunk néhányan, akik tágra nyitottuk szemünket, ahogy ezt így kereken kimondtad.
–ŰAz életemben, a sportéletemben úgy érzem, céltudatos vagyok, és az eredmények ezt a felfogásomat jól erősítik. Ebből merítkezem.
Miként kerültél a sportlövészet közelébe? A gyerekek focizni, atletizálni, úszni szoktak, vagy valamelyik küzdősport közelébe kerülnek.
–ŰNagyon sok sportágat kipróbáltam, s ezek kitűnő alapot jelentenek számomra a mai napig, de ez volt az a sport, amit a legjobban be tudtam illeszteni az életembe. Jó számomra az is, hogy ez egyéni sport, így döntően minden rajtam múlik.
Hogyan derült ki az, hogy jó a célérzékenységed?
–ŰNégyévesen a szüleim adták a kezembe a puska egyik felét, mert az egészet egyben még nem bírtam el. Ahogy visszaemlékszem, a célzás, és az azt követő találat sikerélménye betöltött, mivel ez utóbbi egyre gyakrabban sikerült, erősödött a kötődés. Így ez lett a választott spor­-tom, később a szakmám. Egy idő után a sportlövészethez szükséges képesség készséggé kezdett válni.
Családi hagyomány nálatok a célzás és találat?
–ŰA célzás tudománya apámnál mint labdarúgónál jelent meg, de a sportlövészethez nem volt köze, ez valahogyan sorsszerűen alakult így.
Komáromban, ahol élsz, mekkora a bázisa a sportágadnak?
–ŰMikor elkezdtem versenyszerűen sportolni, még egy épkézláb légpuskája sem volt a klubnak. Ma az ország első számú utánpótlásbázisa vagyunk, és eredményeim segítségével a klubom a legeredményesebbnek számít az országban. Ennek következménye, hogy van egy fedett 50 méteres lőterünk, és ezért a válogatott is itt tud készülni.
A sportlövészetben hogyan jelenik meg a sikerélmény? A többi sportágban, úgy vélem, ez könnyebben, kézzelfoghatóbban meghatározható.
–ŰMikor például a világbajnokságon vagy valamelyik jelentős nemzetközi versenyen a dobogó tetejéről nézhetek körbe, az végtelen érzelmi töltöttséget és különleges motivációt ad.
Világbajnokság nincs mindennap, a sportágak nagy részénél évenként rendezik meg. Hogy van ez nálatok?  
–ŰA sportlövészet azon kevés sportágak közé tartozik, mint például a labdarúgás, ahol csak négyévenként rendeznek világbajnokságot, így egy vb-cím szinte az olimpiai arannyal vetekszik. Ehhez kapcsolódik az a csalódottságom, ami az év legjobb sportolói választásnál ért. Előre bocsátom, nagyon tisztelem Berki Krisztiánt és az általa elért eredményt, de ha nem négy­évenként osztanának érmeket nálunk, akkor is a vb-arany mellé egy ezüstöt, egy negyedik helyet és világkupa-győzelmeket szereztem ebben az évben, továbbá az év legjobb sportlövőjének választott a nemzetközi szövetség 2010-ben, ami annyit jelent, mint labdarúgásban az aranylabda, azonban, amint az év legjobb sportolói választásakor kiderült, ez is kevés volt az első helyhez! Azt gondolom, a szakmailag felkészült sportújságíróknak tudniuk kellett volna, hogy 2010-ben a sporteredményesség asztalára nem tett le senki többet.
A jól sikerült müncheni világbajnokság sikersorozatát minek tulajdonítod?
–ŰValójában már az elmúlt években is voltak eredményeim. Az első felnőtt vébémen a 3 × 40 lövéses összetettben bronzérmet szereztem, a tavalyi Európa-bajnokságon ugyanebben a számban sikerült győznöm. Azért a 2010-es világbajnokság mégis az eddigi legjobb sorozatomnak számít. Vártam magamtól, de természetesen örülök, hogy így sikerült.
Már szóba került, hogy a puskás számok közül az álló, térdelő és fekvő helyzetben leadott 40–40 lövésből álló összetett verseny számít a legklasszikusabb számnak. Te is ebben vagy a világbajnoki cím védője. Mit jelent ez?
–ŰA jelenlegi világranglistát nagy pontfölénnyel sikerül vezetnem a második helyen álló orosz olimpiai bajnok előtt. Kétszer annyi pontom van, mint neki, és ebben a sportágban még ilyet nem jegyeztek fel!
Hallottam, hogy a vb-döntő finisében egy elem lemerülése miatt majdnem elszállt a győzelem. Hogy történt ez?
–ŰTechnikai sportról van itt is szó, beköszönhet Murphy törvénye. Egy olyan elem, ami 10 000 lövést kibír, mikor merüljön le, ha nem a vb 120 lövéses számának a 117. lövésénél. Mikor a második elsütésemnél sem szólt a fegyver, beugrott, mi történhetett. Nagyon észnél kellett lennem, mert hiába vezettem jelentős fölénnyel, ha ezt a lövést nem tudom leadni, a világbajnoki cím helyett a nyolcadik helyre zuhanok vissza. Hittem abban, hogy valamennyi szufla csak maradt ebben az „aranyos kis” elemben, hogy három lövést kibírjon. Kibírta. Igaz lövéseim pontossága megsínylette, de maradt az addig megszerzett előnyből 1,4 kör, ami még mindig soknak számít, mikor tizedek szoktak dönteni.
Ebben a számban is szórni kell a tízeseket 50 méterről. Milyen átmérőjű az a 10-es kör?
–Ű10 milliméter. Mikor az egész mezőnyből a nyolc legjobb eredményt elérő versenyző a döntőbe kerül, a 10 millimétert felosztják további tíz részre, vagyis milliméterenként van egy kör, és így lesznek a tizedpontok. Ebből következik, hogy az 1,4 kör – amivel sikerült nyernem – az 14 milliméter, ami 100 méteres síkfutásnál kis különbség, de nálunk ez „métereknek” számít.
A 60 lövéses fekvőben „csak” negyedik lettél, ezek után ez már majdnem csalódást jelent?
–ŰEz az a szám, ahol jelentős szerepe van a technikának, azaz a sportszernek, vagyis a pénznek.  Tizenöt-húszszoros fegyverárakról van szó. Tekintve, hogy ebben nem bővelkedünk, itt hátrányba kerülök. Ha satuból lövök is, nagyobb a szórása a fegyveremnek, mint néhány jobb módú ellenfelemnek kézből. Például a világbajnokságon ugyanannyi tízest és ugyanannyi kilencest lőttem, mint a győztes,  tehát a tizedek döntöttek, illetve a puska – tehát a pénz.
Az olimpián ez is aranyat vagy érmet jelenthetne a kezedben. Van esély, hogy jobb fegyverhez jussál?
–ŰEhhez milliók kellenének, ilyet nem látok a horizonton. Ezért olyan versenyszámokra kell figyelnem, ahol az embernek van nagyobb szerepe.
Mikor változtattak a szabályokon, mikortól van nyolcas döntő?
–ŰA nyolcvanas évek végén sokan értek el azonos eredményeket, és ez kusza helyzetet idézett elő. A 10-es kör átmérőjét 13 milliméterről 10-re csökkentették, és azt tíz részre osztották. Minden számban az úgynevezett alapverseny után a legjobb nyolc kerülhet a döntőbe, és itt már tizedek döntenek.
Mennyit kell edzenetek a ti sportágatokban?
–ŰEzek az eredmények megkövetelik a napi két edzést. Ez hat-hét órát jelent, délelőtti és délutáni elosztásban. Azonban ehhez még hozzá kell illeszteni egy fizikai edzést is. Fizikai felkészültség nélkül is lehet jól lőni, de akkor hullámzó lesz a teljesítményünk, és a formaidőzítés bizonytalanná válik.
Mi a célja ennek a merev, mondhatni acél-páncél ruházatnak, amit viselnetek szükséges?
–ŰValóban úgy néz ki, de ez egy keményebb vászon alapanyagú textilruha. A lőállások közben kialakított természetellenes testtartásokból eredő károsodást hivatott csökkenteni. Többek között megvéd a gerincferdüléstől, mivel például az álló testhelyzetben egy „S” formájú tartást veszünk fel, nem egy percre. Vannak rajta csúszásgátlók, amik a pontos testhelyzetek beállásához nyújtanak segítséget.
Télen ez kedvező, mert nem fáztok, de nyáron…?
–ŰNyáron, ha mondjuk 30 fok van, akkor kikészítek magam mellé 10-12 liter ásványvizet, mert ez egy zárt ruha, természetesen aláöltözőkkel. Az edzések végén a lőtér úgy néz ki, mint egy mosókonyha szárító helyisége, tele színes ruhákkal, amiket ott szárítunk.
Miként hozod magad megfelelő fizikai állapotba?
–ŰMagyarországon ennek még nincs jelentős hagyománya. Szerintem igen fontos, és igyekszem is terjeszteni az ezzel kapcsolatos pozitív tapasztalataimat. Különösen az állóképesség fejlesztése segíthet egyenletesebb eredményekhez. Szoktam erősítő edzéseket is végezni kisebb súlyokkal, de nem versenyidőszakban. A hátizmok erősítése a törzs stabilitását biztosíthatja.
Hány olyan nap van, mikor nincs fegyver a kezedben?
–ŰIlyen nincs. A 365 napból 340 nap biztos, hogy célra tartok, de ünnepekkor is, ha másért nem, hát szétszedem, tisztítom „simogatom” a fegyvert, mert nálunk kevés az ehhez megfelelően felkészült szakember.
Miért éppen a puskás számokat választottad, hiszen a sportlövészetnek egyéb szakágai is vannak?
–ŰBiztos szerepe van annak, hogy ezt kaptam először a kezembe. Talán, ha most kezdenék, lehet hogy a koronglövészetet választanám, lehet, kicsit izgalmasabb, látványosabb, de ugyanakkor a mi szakágunknak vannak a legnagyobb hagyományai. Története visszanyúlik egész a középkorig.
Van-e fejlődési lehetőséged, tudsz-e még tenni valamit, hogy még jobb legyél?
–ŰTermészetesen a technikán lehetne javítani, ami a legjelentősebben befolyásolhatja az eredményeket. Ahhoz azonban sok pénz kellene.
A szintén technikára épülő Forma–1-et említeném, ahol őrült összegeket áldoznak egy tizedmásodpercnyi időmegtakarításért. Nálunk is nagy összegeket kell fordítani a tesztelésekre, válogatni a lőszerek között, a puskacsövek között, hogy egy-egy milliméterrel közelebb kerüljünk a szögtízeshez, ami 10 milliméter átmérőjű kör közepén található.
Ami rajtad múlik, azon biztos, hogy már nincs mit tenni?
–ŰFekvőben tudok annyit, mint az élmezőny, állóban szerénytelenség nélkül kijelenthetem, hogy jobb vagyok a többieknél, térdelőben voltak nehézségeim, de az elmúlt két évben közelebbi kapcsolatba kerültem a világ legjobb térdelő lövőjével, a szlovén Rajmonde Bvec-csel – aki egy húszéves világcsúcs gazdája –, és sokat segített nekem. Meg is köszöntem ezt neki az Eb-, illetve a vb-cím után.
Úgy, hogy jól elverted?
–ŰInkább szavakkal. Látta, hogy nem hiába adott tanácsokat, de azért továbbra is ebben a számban kell még javulnom.
Hány fegyvered van, mennyi időként szükséges ezeket lecserélni?
–ŰKét évenként mindenképpen cserélni kell.
A csövek kopnak, és kóvályognak benne a golyók. Régen jobbak voltak a csövek. Jobb volt az acél szerkezete, és gondosabb hőkezelések eredményeként kevésbé kopott, kevésbé torzult, és a rezgésekkel szembeni stabilitásuk is jobb volt.
Mi a véleményed a biatlonról, ahol futás közben kell lőni, és rendkívüli a népszerűsége?
–ŰNagyon tetszik, ha lenne itthon lehetőség, biztos kipróbálnám. Valószínű, jól segítené a felkészülésemet is.
Mit tudsz az olimpiai bajnok elődjeidről, gondolok itt Takács Károlyra, Varga Károlyra, Hammer Lászlóra?
–ŰA mai napig a legelismertebb Takács Károly, aki 1948-ban és 1952-ben gyorstüzelő sportpisztollyal nyert aranyakat. Mint ismeretes, jobbkezes volt, majd elvesztette a jobb karját, és ezek után bal kézzel is képes volt nyerni. Őt a szakma minden idők egyik legjobbjának tartja. Előre megírta győzelmi nyilatkozatait, ma már ezt nem tehetné, mert olyan szoros az élmezőny.
Kivéve Sidi Pétert?
–ŰÖrülnék, ha ez így lenne, de még nem tartok itt.
Varga Károly Moszkvában 599 körrel nyerte a 60 lövéses fekvőt, neked mennyi a legjobb eredményed ebben a számban?
–ŰNekem is 599 kör, csak nekem 10 milliméteres volt a 10-es köröm, míg korábban az 13 volt. Ez 30 százalékos különbség.
Te vagy az első magyar sportoló, aki megszerezte a jogot a londoni olimpián való induláshoz. Tudod-e, milyen számokban fogsz versenyezni?
–ŰUgyanazokban a számokban, amikben a müncheni világbajnokságon: 3 × 40 lövéses összetettben, légpuskaszámban és a 60 lövéses fekvőben.
Van-e valamilyen babonád, mennyire vagy hívő?
–ŰBabonás egyáltalán nem vagyok, hiszek az elvégzett munkában, és hiszek magamban.
Tegnap beszéltem egy sportszakértő barátommal, és azt mondta, Londonban egy aranyéremre fogadna nagy összegben, a Sidi Péterére!
–ŰRemélem, mindketten nyerünk!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!