hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bundamaffia
Jövőre érhet véget az első per

2010. 11. 12.
Az egyre dagadó nemzetközi bundabotrány ügyében október elején megkezdte tárgyalássorozatát a németországi Bochum bírósága. Az ügyben még sok meglepetés érheti a közvéleményt, gyors ítéletre azonban biztosan nem lehet számítani. Magyar vonatkozásról részletesen eddig nem tudtak beszámolni, de az utóbbi hónapok hírei azt sejtetik, hogy ez sokáig már nem várat magára.

A bochumi államügyészség tavaly novemberben jelezte, hogy a botrányban kilenc ország, köztük Magyarország is érintett. A vizsgálatba a németek mellett az UEFA is bekapcsolódott, bár a helyzetet tovább súlyosbította, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség tagjairól az elmúlt hetekben kiderült, hogy pénzen bizony ők is megvásárolhatók.

A bochumi ügyészség vádiratában lapértesülések szerint a 2009-es Újpest-Honvéd, a DVSC-KTE, a Haladás-REAC és a ZTE-Vasas találkozó szerepel. Név szerint csak Kenessei Krisztiánt említik, aki abszurdnak nevezte a vádakat. Korábban több magyar, illetve magyar vonatkozású mérkőzés kapcsán is felmerült a bundagyanú, de arról nincsenek információk, hogy ezek szerepelnek-e majd a botrányhoz kapcsolódó további perekben. Az idei év júniusában ugyanakkor a tavalyi Bajnokok Ligájában résztvevő Debrecen két játékosát is eltiltotta az UEFA. Igaz, Mészáros Norbert és Vukasin Polekszics „csak" azért kapott büntetést, mert a szövetség szerint nem jelentette megfelelően, hogy vesztegetni próbálták őket. A játékosok áldozatnak tekintik magukat.

Az egyre bonyolódó ügyben kezdtek kirajzolódni egy profin megszervezett európai fogadási maffia vonalai. Egyes játékosok szerint, amennyiben a megkeresett futballista nem mutat hajlandóságot, az alvilági összekötők a fenyegetés eszközétől sem riadnak vissza. Tény, hogy több bajnoki és nemzetközi mérkőzést követően is értetlenül álltak a klubok vezetői a látott játék előtt, ugyanakkor két-három játékos sárosságát nehéz kiszúrni a kétszer tizenegy fős csapatokban. Az égbe lőtt tizenegyesek és a botrányosan ügyetlen kapusmegmozdulások azonban árulkodóan hatnak, és könnyen lehet, hogy a következő hetekben többet is megtudunk az ügy magyar vonatkozásairól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!