hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Futballbűnözők
Az MLSZ és a kormány közösen iktatná ki a vandálokat

2010. 10. 01.
A bűnözők kizárása sportkormányzati feladat - írja jelentésében a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékes albizottsága, amely a kormánnyal karöltve orvosolná a futballhuliganizmus problémáját. A tervek megvalósításához azonban egészen új beléptetőrendszerre és infrastruktúrára lesz szüksége a magyar stadionoknak. Ennek anyagi hátteréről jelentős részben a kormányzat gondoskodna, amely egyben rács mögé is juttatná a vandálokat.

1985. május 29-én a Liverpool - Roma labdarúgó mérkőzés a Heysel-tragédia néven vonult be a történelembe. Amíg a csapatok játszottak, a hazai klub fanatikusai átdöntve a kerítést üldözőbe vették a vendégszurkolókat, akik falhoz szorultak, és mivel nem tudtak menekülni, a romos stadion omladozó fala maga alá temette őket. Harminckilenc ember vesztette életét.

1989. április 15-én, az angliai Hillsborough-pálya egy bajnoki mérkőzésnek adott volna otthont, ám közvetlenül a kezdés előtt további szurkolókat engedtek a zsúfolásig megtelt stadionba, az így beözönlő tömeg a pálya szélén felállított vasrácsnak nyomta az ott álló embereket. A vasrácsot azért alakították ki, hogy a szurkolók ne rohanhassanak rendbontás céljából a gyepszőnyegre. A tragédia kilencvenhat emberi életet követelt.

A tragédiák után magukhoz térő kormányok és futballszövetségek néhány év leforgása alatt szinte teljesen kiszorították a futballhuliganizmust a nyugat-európai országok stadionjaiból, átalakították a létesítményeket, és szigorították a beléptetést. Kétségtelen, hogy Magyarországon hasonló tragédia még nem történt - de a honi labdarúgás atmoszféráját ennek ellenére megmérgezik a szélsőséges szurkolói csoportok. „Sokan bűnözői életmódot folytatnak, késekkel, fejszékkel vannak felszerelve, a mérkőzésekre berúgva, bedrogozva érkeznek" - mondta el a Heteknek egy korábbi rendbontás kapcsán a Fradi-szurkolók világát belülről ismerő forrásunk (Börtönből irányítják az ultrákat - Hetek, 2009. november 6.). Az ismert tény, hogy az MTV-székház 2006-os ostromában és a későbbi utcai zavargásokban az ultrák hangsúlyos szerepet játszottak. Mindennek ellenére a megfékezésükre eddig használt szankciók jóformán semmilyen eredményre sem vezetnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!