hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vizes sikeres
Végre egy sziget, ahol jó magyarnak lenni

2010. 08. 13.
Igen, sportnemzet vagyunk! 86 éve, hogy kevesebb olimpiai aranyat nyertünk, mint Pekingben. Labdarúgó-válogatot­tunk két meccsen kilencet kapott. Három sztársportolónktól – Erdei Zsolt, Szávay Ágnes, Talmácsi Gábor – mostanában nem hangos még a magyar sajtó sem. Mi mégis bizakodunk! Hiszünk a Gera Zolival felálló új válogatottban, és megtöltjük az úszó-Eb-nek otthont adó Margitsziget lelátóit.

2006 után újra Budapest rendezhette meg az úszó- (szinkronúszó, műugró, hosszútávúszó) Európa-bajnokságot. Nem kis kihívás egy ilyen világverseny megrendezése, főleg, ha visszatekintünk a négy évvel ezelőtti eseményekre: a politikával összefogó zöldek tüntetései, a fedett medence hiánya, az árvizek, a többször lezúduló, mindent elárasztó zivatar akkor nagy feladatot rótt a rendezőkre. Ráadásul úszóink szereplése sem sikerült fényesre. Azonban mi min­den nehézség ellenére hiszünk, bízunk, hogy sportnemzet vagyunk, és főleg a vizes sportokban képesek vagyunk újra a tradícióinknak megfelelően szerepelni, és világszínvonalon versenyt rendezni. A szövetségi kapitány is bizakodik.
– Végre már nem egyszemélyes a csapatunk – mondta Kiss László –, nem csak Cseh Laci vállán nyugszik az összes várakozással járó teher. Gyurta Dani, Hosszú Katinka, Kis Gergő, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsi már mind éremvárományos. Magyarországon beérett egy kitűnő edzői kollektíva, és a velük korábban korosztályos versenyeken jól szerepelt fiatalok. Tőlük várható, hogy jobban fogunk szerepelni, mint 2006-ban, mikor két aranyat és még öt érmet szereztünk.
Mi a véleménye a „cáparuhák” utáni új-régi helyzetről?
– Magunk között – elnézést a kifejezésért – ezt az időszakot „rongyos forradalomnak” nevezzük. Ezek a ruhák egyrészt elképesztő szenvedést okoztak a több embert igénylő öltözködéssel, másfelől extra segítséget nyújtottak a nehezebb fajsúlyú, gyengébb lábtempójú versenyzőknek. Így a megtakarított energiájukat másra – kartempó – tudták hasznosítani.
Nem lesz túl nagy a nyomás a fiatalokon, hogy a hazai pályán kell sikeresen szerepelniük?
– A szurkolók egészen hihetetlen, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló biztatása ebben sok pluszt ad, a sikerorientált versenyzőt segíti az, amit itthon kaphat. Persze a kudarckerülő úszót viszont megviselheti, de én hiszek a sikerben, ez munkaköri kötelességem.

A kapitánynak igaza volt, mert a csapat, ha az első nap nem is sikerült tökéletesre, három éremmel kezdett, és ez biztató. Az Amerikában tanuló Hosszú Katinka 400 vegyesen tavaly világbajnoki címet nyert, ezért gondolhattuk azt, hogy egy Eb-bajnokit könnyedén kilubickol. Ez is a sport szépségéhez tartozik, hogy váratlan és kiszámíthatatlan. A pillangó és a hát után minden úgy alakult, ahogy az edzők és a sok ezer magyar szurkoló várta, de a mellúszásnál a brit Hannah Miley 3.17 másodpercet vert Katinkánkra, és a befejező gyorson már nem volt esélye az aranyra.
A Heteknek így nyilatkozott: „Napok óta nagyon feszültnek éreztem magam, azt hiszem, a világbajnoki cím és a hazai pálya több terhet tett rám, mint azt gondoltam. Az angol lány nagyon jól úszott mellen. Nagyon keményen edzettünk az edzőmmel, Dave Salóval; lehet, hogy kicsit későn kezdtünk el frissíteni. Nem vagyok elkesered­ve, és határozottan örülök az ezüstéremnek. Sajnos a négyszer 100-as váltónál, ahol befejező ember voltam, 0,1 tized másodperccel lemaradtunk a dobogóról, ez jobban bánt. Azonban az, hogy 400 vegyesen Jakabos Zsuzsi állt mellettem a dobogó alsó fokán, az sokat jelentett. Még hat nap van hátra az Eb-ből, és tudom, hogy fogok még örömet szerezni az értem szurkolóknak.”
Verrasztó Evelyn gyerekkora óta döntögeti a korosztályos csúcsokat, tavaly már feliratkozott a világcsúcstartók közé is (rövidpályán, 200 vegyesen). Az első nap a 4×100 gyorsváltó első embe-
reként 54,40-et repesztett első úszóként (ekkor nincs repülőváltás). Ő így nyilatkozott lapunknak: „Nem panaszkodhatok, textil­-dresszben ez egyéni rekord. Nekem 100 gyors a szívem csücske, még akkor is, ha nem ebben vagyok a legeredményesebb. Ezért örülök ennek az időnek, úgy érzem, jókor jó formában vagyok.” Evelyn végül ötödik lett a 100 gyors döntőjében.
Az első nap magyar sikerembere az ajkai Kis Gergő volt. Annak ellenére, hogy a fiatal úszó a 800 méter Európa-bajnoki címvédője, 400 méteren a rendkívül erős mezőnyben kevés esélyt láttak, hogy dobogóra kerüljön. Végig a hetedik helyen úszott, 300 méternél hatodiknak fordult, ám a Gergő-féle hajrával harmadik lett. A Heteknek elmondta: „Idén sérült voltam, és kevés versenyen indultam, ehhez képest egész jól ment az úszás. Nem tudtam, hányadik helyen vagyok, de 250-nél gondoltam, indítok egy hajrát. Akkor még nagyon fájt, ám 300-nál már tudtam, hogy menni kell. Volt bennem még energia, és odaértem. A többi számra ez biztató eredmény.”
Cseh Laci első nap a négyszer 100-as gyorsváltó tagjaként 50 másodpercen belüli időt száguldott, megkérdeztem, tud-e ebből az úszásból építkezni. „Nagyon élveztem az úszást, jó volt ebben a csapatban úszni. Jó erőben érzem magam, és nyerni szeretnék 200 és 400 vegyesen is” – válaszolta. Laci ezt lapzártánk idejére már félig teljesítette: 200 vegyesen szoros versenyben, Európa-csúccsal győzött a tavalyi vb-győztes, Markus Rogan előtt.
A következő napokra nézve is bizakodhatunk: Gyurta Dani a legjobb idővel jutott a 200 mell döntőjébe. Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn pedig a második, illetve harmadik helyen került a 200 női vegyes fináléjába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!