hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indul a fekete kontinens első futball-világbajnoksága
Afrikai ziccer - Remények és félelmek

2010. 06. 11.
Dél-Afrikán a világ szeme – a pénteken induló 2010-es futball-világbajnokság új fejezetet nyithat az ország, de a kontinens történelmében is. Az elvárások igen nagyok: gazdaságélénkítést, a turizmus felvirágzását és évszázados előítéletek megváltozását várják az eseménytől, amelyre az apartheid, azaz a fehér elnyomó uralom összeomlása után mindössze tizenhat évvel kerül sor. A kritikusok szerint azonban a rövid tündöklés végén a feketéknek mégsem marad más, csak a megszorítások és az adósság. Ráadásul a terrorveszély, a rossz közbiztonság és az egészségügyi veszélyek (elsősorban az AIDS) a világ egyik legnagyobb sport-eseményére is árnyékot vethetnek.

A rendezők nagy szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak a vébének. Danny Jordaan, a szervezőbizottság elnöke szerint a vébé lehet az az esemény, amire a közvélemény asszociálhat az apartheid utáni időkben, amikor meghallja az ország nevét. Az elvárás viszont jóval nagyobb, mint a realitások. A résztvevők számának becslése egyre szerényebb mértékű: a kezdeti 500 ezer helyett már „csak" 370 ezer szurkolóra számítanak. A FIFA az utolsó pillanatban ki kellett hogy árusítson 160 ezer megmaradt jegyet, de még így is csak három mérkőzés lesz teltházas a hatvannégyből. Az összesen 2,9 millió kibocsátott jegyből az amerikaiak 120 ezret vásároltak meg, ennél többet csak helyben adtak el - bár az óriási szegénység miatt a dél-afrikaiak döntő többsége számára álom marad a mérkőzésekre való bejutás.

A július 11-ei döntővel záródó világbajnokság azért is fontos Dél-Afrikának, mivel 1948-tól 1994-ig, az apartheid hivatalos lezárásáig ki volt tiltva a legnagyobb sporteseményekről. 1998-ban, az első hivatalos részvételkor pedig nem sikerült továbbjutniuk az első fordulóból. A péntek esti, Mexikó elleni nyitómeccs ezért is nagyon fontos, hogy ne Dél-Afrika legyen az első olyan rendező ország, amely a kezdőkörben kiesik - annak ellenére, hogy Mexikónak nagyobb esélye van a győzelemre. A közvélemény szerint azonban az ország máris nyert, ugyanis Dél-Afrika az első állam Afrikában, amely világbajnokságot rendez.

A foci a feketék számára mindig is fontos volt, s mivel úgymond elviselhetővé tette az elnyomó rendszert, nagy népszerűségnek örvend, még akkor is, ha a válogatottnak - zulu nyelven Bafana Bafana: 'a Fiúk' a - nem sok esélye van a második fordulóba jutáshoz. Sőt, olyannyira népszerű a foci, hogy a fehérek és a feketék alig tizenhat évvel az apartheid összeomlása után együtt szorítanak a nemzeti válogatottnak. Ez azonban a többség számára csak a tévéközvetítések által lehetséges. A FIFA ugyan majdnem féláron árulta a jegyeket a hajrában, ám ezek még mindig elérhetetlenek az ország szegényei számára, akiknek a havi jövedelme mindössze néhány dollár.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!