hetilap

Hetek hetilap vásárlás
David Beckham nem lép pályára Dél-Afrikában
Megszakadt sorozat

2010. 03. 20.
Mégis részt vesz a labdarúgó-világbajnokságon David Beckham, aki a hétvégén szenvedett Achilles-ín-szakadást – rajongói legnagyobb sajnálatára azonban csak az angol válogatott kísérőjeként és/vagy kommentátorként látogathat el Dél-Afrikába. A szervezők azonban így is örülhetnek: a világ egyik legértékesebb reklámhordozója akkor is hasznot hoz számukra, ha egy percet sem tölt a pályán.

Könnyeivel küszködött David Beckham, amikor tudatosult benne: sérülése miatt nem lehet ott pályafutása negyedik világbajnokságán. A kölcsönjátékosként a Milánt erősítő – egyébként az amerikai Los Angeles Galaxyban futballozó – játékos a Chievo elleni hazai bajnoki mérkőzés utolsó perceiben egy ártalmatlan mozdulat során szenvedett Achilles-ín- szakadást. A fizikai sérülés mellett a 115-szörös angol válogatott lelki traumája is érthető: tudatosan készült arra, hogy júniusban ott lehessen Dél-Afrikában. Többek között azért játszott  tavaly és most is kölcsönjátékosként a Milánnál, hogy az angolok szövetségi kapitánya, Fabio Capello figyelméből – és így a válogatott keretből – véletlenül se kerüljön ki.
„Láttam, hogy nagyon szenved. Az öltözőben a karjaimba vettem, és elmondtam neki, hogy ha akar, jövőre megint velünk lehet. David sérülése nagyon kellemetlen nekünk, ő remek fickó, és nagyon jól beilleszkedett a csapatba” – nyilatkozta a szerencsétlen eset után Leonardo, a Milan edzője. Capello – aki telefonon konzultált Beckhammel – úgy fogalmazott: „David igazi profi, és keményen készült a vb-re. Nagy pofon, hogy mégsem vehet részt rajta.”
„Ki vagyok borulva, de mindenkinek köszönöm a támogató üzeneteket. Remélem, gyorsan és teljesen felépülök. Köszönettel, David”– ezt már maga a focista üzente közleményében. A család egyik barátja további részleteket is közölt Beckham lelkiállapotáról. „Azt gondolja, hogy valami rosszat tett korábban, és most ezért kell bűnhődnie, ami természetesen butaság. Kétségtelenül ez pályafutásának legmélyebb pontja, legsötétebb periódusa. Szavakkal el sem lehet mondani, mennyire összeomlott a történtek után. Davidet sokkolta az eset, folyamatosan sírt, nem tudta feldolgozni, ami történt. A futball az élete, és úgy érzi, igazságtalanul fosztotta meg az élet egy nagy lehetőségtől. Teljesen padlóra került. Annak, hogy Európában szerepelt, és hónapokat volt távol a családjától, az volt az egyedüli oka, hogy szerepelhessen pályafutása utolsó világbajnokságán. Most úgy gondolta, mindaz az áldozat, amit hozott, fölösleges volt” – mondta a bennfentes ismerős.
Noha a fizikai rehabilitáció az orvosok szerint hosszú lesz, de legalább kiszámítható. Beckham a Finnországban elvégzett műtétet követően feleségével már visszautazott Londonba, ahonnan napokon belül hazatérnek Los Angelesbe. Az operációt végző finn specialista, Sakari Orava azt mondta, a labdarúgó néhány héten belül elkezdheti a rehabilitációt, négy hónap múlva kezdhet el futni, azt követően pedig legalább két hónapnak kell eltelnie, mire játszhat.
Bár az angol sajtó szerint a válogatottban Beckham nem pótolhatatlan, Capello mégis igényt tartana rá a világbajnokságon. Persze nem játékosként, hanem a csapat kísérőjeként. Ennek örülnének a torna szervezői is, akik tisztában vannak azzal, hogy Beckham reklámértéke részben akkor is hasznosul, ha nem lép pályára. (A játékos reklámbevételeivel együtt az első teljes szezonjában 16,5 millió dollárt keresett a Los Angeles Galaxynál.) Honfitársai szempontjából is hasznos lenne Beckham „szerepeltetése”, hiszen ő az egyik arca a 2018-as világbajnokság rendezésére vonatkozó angol pályázatnak. Az üzleti lehetőséget mások is megérezték a játékosban: az amerikai ESPN sportcsatorna kommentátorként számítana Beckhamre a vb-n. Akárhogyan is lesz, a világklasszis középpályás várhatóan nem ragad bele a kommentátorállásba: a szerencsétlenség ellenére sem tűnik úgy, hogy azon gondolkozna, befejezi pályafutását. Fabio Capello meg is üzente neki, hogy a 2012-es Európa-bajnokság ősszel kezdődő selejtezőin játékosként is számít rá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!