hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Debrecen a Kánaán határán
Európába már felvették, de a magyar bajnok számára a BL az igazi álom

2009. 08. 15.
A svéd és az észt bajnokcsapat legyőzésével a Bajnokok Ligája kapujába lépett a debreceni focicsapat: az FTC 1995-ös emlékezetes szereplésének megismétléséhez a bolgár Levszki Szófiát kell kiütnie Herczeg András alakulatának. Az izgalmas európai kupacsatákkal és az ezzel járó forintmilliókkal azonban biztosan gazdagabb lesz az idei debreceni fociősz, ugyanis a második számú európai kupasorozaton az Európa Ligában indulás jogát már kivívták Rudolf Gergelyék. Négy év kitartó munkája tehát tejjel és mézzel folyó vidékre röpítette Debrecent: Európába.

És Coulibaly bepofozta. A Debrecen egyetlen találattal múlta felül hazai pályán az észt Levadia Tallin csapatát, azonban ez a találat jelenti a magyar klubfutball elmúlt tíz évének talán egyik legnagyobb sikerét. A DVSC a svéd Kalmar, majd a Levadia ellen aratott sikerével biztosította az Európa Liga főtáblájára kerülését, de ennél léphet feljebb is – egészen a Bajnokok Ligájába. A futballszakma talán legnagyobb presztízsével bíró, a csúcsfociról és csúcsgázsikról szóló kupasorozata határának átlépéséhez Szófián keresztül vezethet az elsősorban Rudolf Gergely és a brazil Leandro játékára építő csapat útja, miután múlt pénteken a bolgár Levszkit kapta ellenfelül a legutóbbi magyar bajnok. „Szerintem nekünk kevesebb az esélyünk!” – kezdte nyilatkozatát a Hetek-nek Dombi Tibor, a gárda „őskövülete”. – Bármerre megyünk játszani, legyen az észak, dél, kelet vagy nyugat, meg kellett tanulnunk, hogy mindenhol mi vagyunk a kevésbé esélyes csapat. Szerencsére most ismét futball-lázban ég a város, sőt talán az ország is miattunk, ezért nagy élmény ez mindannyiunk számára. Azonban csak akkor juthatunk tovább, ha a maximumot nyújtjuk, s emellett szerencsénk is lesz” – mondta a harmincöt éves és harmincötszörös magyar válogatott játékos, aki nemcsak a Debrecen, hanem az egész magyar foci sikerének is tartaná, ha kivívnák a legrangosabb kupasorozatban történő indulást: – A véleményem az, hogy egy kicsit erősödött a hazai foci. A válogatott mellett talán egy leheletnyi előrelépést tapasztalni az itthoni klubok részéről, s azt hiszem, célunk lehet, hogy felvegyük a versenyt a környező országok klubjaival, s elinduljunk Európa felé. Persze ehhez az kell, hogy ne csak egyetlen hirtelen jött siker legyen” – tette hozzá. 
Pedig az igazság az, hogy igazán komoly, türelmes szakmai és gazdasági munkát egyelőre leginkább csak a Debrecennél tapasztalni az elmúlt években. Bár a Győr, az Újpest, a Honvéd, a Fradi s már a Videoton is merész célokat szövöget, átütő, valós sikereket a keleti végvár háza táján látni csak. A DVSC élére került tulajdonosi kör közel tíz éve dolgozik – egyértelmű sikerrel: előbb bajnoki bronz, 2005-ben pedig már bajnoki arany kerülhetett a cívisvárosi focisták nyakába. Amit azóta nem is nagyon kellett levenniük: a 2007–2008-as szezon kivételével mindannyiszor keletre került a magyar bajnoki serleg. Átütő sikert nemzetközi színtéren eddig azonban nem igazán sikerült elérniük, bár a 2005-ös Hajduk Split, majd a Manchester United elleni párharc üde színfoltja volt az elmúlt évek fakó futballteljesítményének. A győzelmek elmaradása azonban nem tudta eltántorítani a Debrecen első emberét, Szima Gábort. „Nem, előzőleg sem fogadtam volna el csak az Európa Ligában indulás jogát” – válaszolt kérdésünkre a tulajdonos. „Nekünk a Bajnokok Ligája az álmunk. Mindig elmondtam korábban is, hogy a futballt a pénz határozza meg, minél több lépést teszünk előre, annál több pénz folyhat be a klub számlájára, s annál jobban erősíthetjük meg a keretet. Ezen az úton járunk, s remélem, hogy vagy idén, vagy jövőre ennek az útnak a Bajnokok Ligája lesz a vége” – zárta mondandóját Szima. A tulajdonos pedig nem a levegőbe beszél: a Bajnokok Ligájába való bejutás a DVSC számára 7 millió eurót, vagyis majd’ 2 milliárd forintot (!) hozhat a csapat számlájára. Azonban a hajdúságiak olyan földre értek, ahol már a vereségért is pénz jár: kiesés esetén 2,1 millió euró üti a markukat, s onnan az Európa Ligában folytathatják, ami újabb egymillió euró automatikusan.
Mindazonáltal a Debrecen vezetői nemcsak gazdaságilag „értik” a futballt, kitűnően választottak szakmailag is. Herczeg András vezetőedző ugyanis remek társaságot faragott az együttesből. „Bízom az egész csapatban, úgy hiszem, ez a gárda nem pusztán Rudolf Gergelyre épül, mert ott van még Coulibaly vagy Szakály Péter is például” – mondta Herczeg a Heteknek adott nyilatkozatában. – Én előzetesen 50-50 százalék esélyt adok mind a Levszki Szófiának, mind nekünk. Igaz, ennyit adtam nagyjából a Kalmar elleni meccs előtt is” – jegyezte meg.
Ha már a Kalmar szóba került, érdemes megjegyezni, hogy a brazil játékosokkal is megerősített Szófia elleni találkozóhoz hasonlóan a svéd bajnokcsapat elleni meccsek előtt sem a Debrecen volt az esélyesebb, de első­sorban a most felfedezett ifjú Varga József találataival az immáron négyszeres magyar bajnok kiharcolta a továbbjutást. A párharcot követően sokan féltették az alakulatot még a nem túl acélos észt Levadiától is, azonban Tallinban egy lecsorgó labdát 18 méterről értékesítő Leandro góljával sikerült hozni az első meccset. A roppant fontos visszavágó történetét pedig már ismerjük: Coulibaly bepofozta…

Fociőrület várható ősszel

A Debrecen mellett a magyar válogatottért is szoríthatunk az elkövetkező hónapokban. A románok elleni barátságos találkozót követően szeptemberben már sorsdöntő találkozók várnak „aranylábú gyerekeinkre”. A szeptember ötödikén és kilencedikén Svédország, valamint Portugália ellen megrendezésre kerülő világbajnoki selejtezőkön már négy szerzett pont is óriási lehetőséget jelentene a csapat számára. Ugyan októberben Lisszabonban, valamint Dániában további két mérkőzésre kerül sor, azonban azt, hogy ezeknek valódi tétje legyen, az elkövetkező rangadókon vívhatják ki a világbajnoki selejtezőcsoportjukban második helyen álló honfitársaink. Márpedig nemcsak a szurkolók számára bír óriási téttel az Erwin Koeman legénysége előtt álló négy találkozó: gyakorlatilag az utolsó lehetőséggel szolgál arra, hogy az olyan harmincas éveikben járó futballisták, mint Babos Gábor, Dárdai Pál, a románok ellen most „rehabilitált” Király Gábor vagy éppen akár Gera Zoltán kijuthassanak egy világbajnokságra. Lehet kezdeni szorítani értük!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!