hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Henke Larsson, a veterán gólgyáros

2004. 11. 15.
Kérdezzünk meg labdarúgásban járatos személyeket, hogy mihez ért a legjobban a Bajnokok Ligájában és a spanyol bajnokságban is menetelő Barcelona svéd válogatott veterán labdarúgója, Henrik Larsson! Feltehetőleg azt fogják válaszolni: a gólszerzéshez. Pedig ez nem igaz, a katalán egyesület nyári igazolását, Larssont, határtalan önbizalma és türelme segíti abban, hogy rendszeresen gólt rúgjon. Akár a ragadozók, folyamatosan lesben várja a megfelelő pillanatot, hogy újra meg újra eredményes legyen.



Larsson korát meghazudtoló teljesítményt produkál Fotó: Reuters

A világszerte méltán népszerű Henke, az előző szezon utolsó bajnoki mérkőzésén két góllal búcsúzott egykori csapatától, a skót Celtictől, melynek mezében hét év alatt összesen 242 alkalommal talált az ellenfelek hálójába. A félelmetes gólvágó az európai elit bajnokságok mindegyikéből kapott ajánlatot, összesen harminchat olyan egyesület megkeresésére mondott nemet, melyek bármelyikével más örömmel kötött volna szerződést. 

"Az Euro 2004 negyeddöntője előtt álltunk, amikor érkezett a hívás Barcelonából; ezt az időpontot választották a tárgyaláshoz. Megkértem a feleségemet, Magdalénát, és az ügynökömet, Rob Jansent, hogy hallgassák meg az ajánlatot, de figyelmeztettem mindkettőjüket, hogy ha már tudnak is mindent a barcelonai üggyel kapcsolatban, a Hollandia elleni meccsünk előtt semmit sem akarok hallani róla. Tudták, hogy teljesen tiszta fejjel akarok játszani, és nem érdekel, hogy milyen fontos az, amit a Barca akar mondani, vagy hogy milyen gyorsan akarnak választ – nem akartam figyelni rá. A Hollandia elleni keser? tizenegyes vereségünk után meghallgattam az ajánlatukat, és 20 másodpercembe került, hogy ezt mondjam magamnak: tedd meg, ehhez hasonló soha nem fog veled történni!" – emlékszik vissza Larsson.

A katalánok trénere, Frank Rijkaard közel 40 millió fontot költött abban a reményben, hogy a Barca pompás tavaszi teljesítménye ebben a szezonban is folytatódni fog. 

Larsson úgy érzi, a Bajnokok Ligájának megnyerésére joggal pályázhat csapatával. "Rajtunk kívül talán az Arsenal és a Chelsea a legfőbb esélyesek a támadó focit játszó Real Madrid mellett – állítja, majd kissé elfogultan hozzá teszi – és természetesen a Celtic." 

Hogy a győzelmi álmok valóra váljanak, a svéd mellett az egyesület a kameruni csatárt, Samuel Eto\'ót is megvásárolta, aki bár riválisa is Larssonnak, de ennek ellenére remekül összedolgoznak a pályán. "Nem okozott meglepetést, hogy a Barcelona a leigazolásom után megszerzett egy olyan játékost, mint Eto\'o– mondja Henke a korábbi mallorcai középcsatárról. – Az egész világ ámult Eto\'o tehetségén, szóval az ő képessége kérdésen felüli. Ráadásul ez Barcelona, ha itt nem kemény a küzdelem, akkor valami nincs rendben. Tudom, hogy iszonyú keményen dolgoztam, és a csapattársaim és az edző is tudják, hogy mire vagyok képes, és hogy mivel tudok a csapat hasznára lenni. Azon a napon, amikor aláírtam a Barcelonánál, meg voltam döbbenve, mekkora ez a klub, és mekkora médiaérdeklődést keltettem." 

Hamar megtalálta a közös hangot a brazil géniusz Ronaldinhóval, aki már legendává vált a Nou Campban. "Most már tudom, hogy Ronaldinho személyében olyasvalakivel játszom, aki egy másik bolygóról jött. Mindent végre tud hajtani a pályán, ezért jobban kell figyelnem, mint bármikor ezelőtt. Ami csak az eszébe jut, azt végre is hajtja, azt is tudja, hogy én merre fogok futni, ezért nekem is ismernem kell az ő észjárását. Nem engedhetem meg magamnak, hogy elrontsak egy csodás pillanatot azzal, hogy nem tudom, hogy mire készül – ez az a teher, amit Ronaldinho a csatárokra helyez. Ez a srác nem csak egyszerűen arra pályázik, hogy megnyerje év végén az Aranylabdát, Ronaldinho Isten ajándéka a futballnak, és nekünk élveznünk kell, amit hozzá tesz a játékunkhoz." 

Míg Henke társait dicséri, addig klubjában róla szólnak elismerő hangon."Fizikális fenomén, egy sokkal fiatalabb játékos testével rendelkezik" – állítják a harminchárom éves játékosról a Barcelona orvosai. Hogy miként sikerült megőrizni kondícióját, arra maga az érintett adja meg a választ: "A mentorom, Wim Jansen, aki hajdanában leigazolt engem a Feyenoordhoz, majd a Celtichez, arra tanított, hogy a pihenés nagyon fontos egy olyan ember számára, mint én. Az edzéseken brutális keményen dolgozom, de utána nem vásárolni megyek a feleségemmel, vagy golfozni a társaimmal. Megfelelően kell pihenni, mert a tested az, ami megmondja, hogy milyen idős vagy, nem pedig a dátum az útleveledben. Az emberek egész életemben azt akarták elmondani, hogy szerintük mire nem leszek képes, de én mindig rájuk cáfoltam." 

(Az UEFA hivatalos folyóiratában megjelent cikk fordítását Uzoni Simon Péter készítette)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!