hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eső áztatta mezőny
Tenisz US Open, Flushing Meadows

2003. 09. 08.
A második játékhéten szűnni nem akaró esőzések hátráltatják az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open szervezőit és versenyzőit. A férfiak a nyolcad-, míg a hölgyek a negyeddöntőknél akadtak el. Az eddigi játékban többnyire a papírformák érvényesültek. A verseny első hete nem hozott váratlan csillaghullásokat, az élen kiemelt játékosok magabiztosan menetelnek a finálé felé. 



Agassi még nem akar visszavonulni Fotó: Reuters

Az első játékhét érzelmi töltését Pete Sampras tizennégyszeres Grand Slam-bajnok, minden idők legjobb teniszezőjének búcsúztatása határozta meg. Ezzel egy időben értelemszerűen felröppentek a találgatások a másik nagy veterán, André Agassi visszavonulásával kapcsolatban is. Agassit azonban úgy tűnik, nem késztette elgondolkodásra vetélytársa és barátja visszavonulása. A Las Vegas-i sztár harminckét éves kora ellenére fiatalosan veszi az akadályokat. A torna első kiemeltjeként most is az egyik legesélyesebbként számontartott a mezőnyben. Agassi egyébként továbbra is vezeti a hagyományos ATP világranglistát is. Neki sikerült az, ami Samprasnak nem, megnyerte mind a négy Grand Slam-tornát, és ezzel csatlakozott a Rod Laver nevével fémjelzett exkluzív klubhoz. Samprassal csaknem egy időben egy másik volt nagy sztár, Michael Chang is az idei amerikai nyílt teniszbajnokságon jelentette be visszavonulását. Chang 1989-ben tizenhét évesen, minden idők legfiatalabb Grand Slam-bajnokaként megnyerte a Roland Garrost, ekkor robbant be a köztudatba, ezt követően többször volt Grand Slam-döntős és világranglista-vezető. Kiválóan szerepel az immár Sampras utódjaként emlegetett fiatal amerikai tehetség Andy Roddick, ő az ez évi ATP-ranglistát vezeti, megelőzve az újdonsült wimbledoni bajnokot, a svájci Roger Federert. Természetesen hibátlan játékot mutatott eddig az előbb említett svájci is, valamint pályán van az idén gyengébb eredményeket felmutató, tavalyi világelső és wimbledoni bajnok, az ausztrál Lleyton Hewitt is. Hewitt 2002-ben aratta első Grand Slam-győzelmét a Flushing Meadowsban. A Wimbledonban döntőt játszott másik ausztrálnak, Mark Philippoussisnak ezúttal nem sikerült a továbbjutás, a harmadik fordulóban megállította az ugyancsak Wimbledonban már döntőig jutott argentin Nalbandian. Elismerést érdemelnek a spanyolok éllovasai is, akik korábban nem voltak híresek a keménypályás játékukról. A legjobb tizenhat között van a két Roland Garros- bajnokuk, az idei győztes Juan Carlos Ferrero és a kilencvenhetes bajnok Carlos Moya is. A hölgyeknél, hasonlóan a férfiakhoz, a papírformán van a hangsúly. Az idei versenyt még kiélezettebbé teszi, hogy a US Open női trónját már 1999-óta felváltva birtokló Williams lányok sérülések miatt idén távol maradtak a küzdelemtől. A hölgyeknél így a legesélyesebbek az első két helyen kiemelt belga lányok, Kim Clijsters és a Roland Garros-bajnok Justin Hennin. A US Open elmúlt ötven évében a legsikeresebbek a férfiaknál a cseh származású Ivan Lendl nyolc bajnoki címmel, míg hölgyeknél az angol Chris Evert volt, ő kilencszer hódította el a trófeát. 

(Kovács Tamás)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!