hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az utolsó esély

Zöld mezők, sárga szántók, sötét fenyvesek, különböző színű hegyek, lankák, verőfényes égbolt – Nógrád és Heves megye vidéke Erdély mesebeli tájait idézi, s hogy teljes legyen az idill, az autóút közelében nyulak ugrálnak, őzgidák bóklásznak, tehéncsordák legelésznek. Képtelenségnek tetszik, hogy ez a környék a Jobbik egyik fellegvára, ahol a helyiek valami egészen heroikus összefogással tudták csak megakadályozni Vona Gábor egyéni választási győzelmét. Mátraderecskén jártunk.

Mátraalján, falu szélén, egész pontosan Mátraderecskén lakik Forgó Gábor. A negyvenéves polgármester 2010 óta igazgatja a falut, s a hírek szerint minden létező lehetőséget kihasznál arra, hogy egy hosszú távon is működőképes, önfenntartó falut hozzon létre. A kétezer lakosú település legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, értelmes munkalehetőségek vannak, az embe­rek szeretnek dolgozni, és ez már elég ok arra, hogy az ember odamenjen kicsit körülnézni.

Első állomásunk a polgármesteri iroda, ahol egy fiatal növényorvos, Daragó Ágnes a polgármester társaságában arról beszél, hogy 2010-ben a falu munkanélküliségi mutatója közel 22 százalékos volt, míg ma 7 százalékos. A történet úgy kezdődött, hogy megtanították a dologtalan embereket a növénytermesztés és az állattenyésztés fortélyaira: két éve a közmunkaprogram keretében, uniós támogatással 40 falubeli nő és férfi vett részt az egyéves szakmai képzésen. Ez tette lehetővé, hogy a

derecskeiek megmunkáljanak 5 hektárnyi közös földet, zöldségeket termesszenek, saját disznótelepet tartsanak fenn, és egyre nagyobb volumenben gombatermesztéssel is foglalkozzanak. A képzésnek köszönhetően kivirult a háztáji kultúra is – a faluban nem látni elhanyagolt kerteket, a cigánysoron is rendezett porták sorakoznak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!