hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Napsütéses óráink Nagypáliban
A zalai település Európa második legzöldebb faluja

2011. 07. 01.
Nagypáli, Zala megye zöld gyöngy­szeme. A csodafalunak is nevezett település 2004 óta 60 pályázaton több százmillió pályázati forintot nyert. A tele­pülés a zöld Európa-baj­­nok­sá­gon ezüstérmes lett: itt egy lakosra magyar viszonylatban csaknem rekordmennyiségű napelem és napkollektor jut.

A hat négyzetkilométeres Zala megyei Nagypáliban négyszázharmincan élnek. Minden hetedik emberre jut egy nyertes pályázat… A falu hatszáz éve még Pály néven szerepelt a dokumentumokban. A név kötelez. Pály, a nyertes pályázatok falva.  A több száz hektárnyi erdő, szépen művelt földek, szőlőskertek kö­zött, egy völgyben fekvő szép kis község jelentős népességnövekedése is folytatódik nemsokára. Egy fiatal házaspárnak a Petőfi utcában ugyanis hármas ikrei születnek. Ünnepi pillanat lesz ez Nagypáliban, mint minden születés – mondta el a Heteknek Szita Gabriella jegyző.
A zalaegerszegi kistérséghez tartozó faluban nincsen pártoskodás. Nem vették át, nem képezték le a hazai széttagozódást. De mondhatjuk így is: Nagypálit nem sikerült megosztani. Az itt élők otthonuknak tekintik a települést, azt keresik, miben tehetik közösségük életét még jobbá. Közös vonásuk: büszkék a falujukra. Odaállnak a rászorulók mellé, nem hagyják egymást egyedül a bajban. Például egy hajdan igen jókezű asztalosmestert, aki mára nagyivó lett, nem hagytak hajléktalanná válni, segítettek megőrizni otthonát.

A Napra lehet nézni

Ahogyan az egész Zalai-dombságban, Nagypáliban is igen magas a napsütéses órák száma. Ennek – és az innovatív lelkesedésnek – megfelelően a településen 315 négyzetméternyi napkollektor gyűjti az energiát, és mintegy 5200 wattos a napelem-kapacitás, ebből 900 watt lakóházaknál, magánkézben működik. (A napkollektor a használati meleg víz előállításában segít, a napelem pedig elektromos áramot termel.) Köcse Tibor polgármester a prágai parlament épületében vette át a megújuló erőforrások hasznosításában élen járó európai településeknek járó RES Champion (Megújuló Energiák Bajnoka) kitüntető címet. Első helyen Kronprinzenkoog (Németország), második helyen Nagypáli, harmadik helyen Dobbiaco (Olaszország) végzett. Azért versenyeztek egy kategóriában a dobogósok, mert ötezernél kevesebben lakják őket – a versenyben 3500 település mérette meg magát. A napenergia- és biomassza-felhasználást népszerűsítő programban a résztvevők együttesen közel 2 millió négyzetméter napkollektor-felülettel, 3000 mega­watt napelemes kapacitással és 1100 megawatt biomassza-hasznosítással büszkélkedhetnek.
A Napkorona Bajnokságban is 2. helyezést ért el Nagypáli, a közeli, szintén zalai tájon fekvő Dötk előzte meg őket. A versenyben azt értékelték leginkább, hogy egy lakosra mekkora napkollektor-felület jut négyzetméterben.
Mondanunk sem kell, hogy a megújuló energia szükségességét Nagypáliban is az energiaárakban, a gáz­importban fellépő bizonytalanságsorozat indokolja. Ugyanakkor itt nemcsak
a gazdasági megfontolások, hanem a tudatformálás is fontos szerepet játszik. Az önkormányzat célja, hogy a környezetkímélő rendszereket minél több nagypáli háztartás átvegye. Ékes példa erre, hogy a falu polgármesteri hivatalában esővízzel működik a vécéöblítő. (Egy négyszemélyes családban átlag 150 liter csapvizet használnak el naponta. A szürkevízzel – tehát nem ivóvízzel – kiváltható mennyiség ebből 70 liter.)
– Mit szólsz a zöld fejlesztéshez? – kérdeztük a lakóligetnél egy fiútól.
– A zöld szín a magyar zászló része, tehát itt is természetes – válaszolta nevetve, kezét széttárva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!