Több tucat vírusmutációt mutattak ki, van amelyik 270-szer halálosabb a többinél
Kínai kutatók tanulmánya
Több tucat vírusmutációt mutattak ki, van amelyik 270-szer halálosabb a többinél

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 04. 23.
Kínai kutatók egy csoportja - Li Lanjuan professzor és a Hangzou-i Egyetem munkatársai - egy tudományos lapban megjelent tanulmányukban az eddig ismert 19 koronavírus variánshoz képest jóval több mutációt rögzítettek.

 

Sajnos a tanulmány szerint eddig a kutatók alábecsülték az új koronavírus mutációs képességeit, viszont azt igazolták, amit eddig is tudunk, vagyis, hogy minden egyes területen más és más mutáció mutatható ki. A mutációk sokrétűsége bizonyos szinten más-más gyógyítási körülményeket kíván. 

 

Li csapata - a medRxiv.org-on közzétett értekezés szerint - 11 véletlenszerűen kiválasztott hangzhoui beteg koronavírus törzseit vizsgálta meg, s így fedeztek fel közel 30 változatot.

 

„A Sars-CoV-2 olyan mutációkkal rendelkezik, amik már nagyon könnyen képesek megváltoztatni patagenitásukat, azaz a fertőzőképességüket.” – szól Li tanulmánya.

 

Eszerint néhány mutáció funkcionális változásokhoz vezethet, ilyen például a vírus tüskefehérje része, mely protein felelős az emberi sejtekhez való kötődésért. A kutatásban kimutatták az új koronavírus törzsek közötti különbségeket, így fény derült arra, hogy a legagresszívabb vírus mutáció - ami egyben a leghalálosabb is - 270-szer nagyobb vírusterheléssel bírt, mint a leggyengébb. (A kutatók szerint a magas fertőzéspotenciállal bíró vírust mutatták ki több európai betegnél is, míg enyhébbeket találtak például az amerikai Washington állam néhány betegénél.)

 

A kínai kutatócsoport az eredmények tükrében arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az egyes törzsek másfajta kezelést kívánnak a többihez képest, így a gyógymódok kifejlesztésénél is érdemes ezt figyelembe venni.

 

„A gyógyszer és vakcina előállítását nem szabad késleltetni, azonban szükséges lenne a mutációk hatásait is figyelembe venni ezek előállításakor.” - vélekedett Li professzor.

 

(South China Morning Post)

 

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

 

---

 

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!